NEW YORK, 23. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna ostale gotovo nepromijenjene jer se ulagači plaše da će rast proizvodnje u SAD-u ublažiti utjecaj smanjenja proizvodnje članica OPEC-a i nekih drugih proizvođača.

Na londonskom je tržištu cijena barela u petak na kraju trgovanja iznosila 55,49 dolara, samo četiri centa više nego tjedan dana prije. Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio pet centi, na 52,42 dolara.

Nevelike oscilacije cijena nafte bile su posljedica opreza ulagača zbog različitih pokazatelja u vezi proizvodnje ‘crnog zlata’.

I dok članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i nekoliko nečlanica tog kartela izvješćuju o smanjenju proizvodnje, u SAD-u ona raste.

U petak je tvrtka Baker Hughes izvijestila da je prošloga tjedna broj bušotinskih postrojenja u SAD-u porastao za njih 29, što je najveći tjedni rast u gotovo četiri godine. Pritom je broj bušotinskih postrojenja povećan na 551, najviše od studenoga 2015. godine.

Ukupno je od polovice prošle godine proizvodnja nafte u SAD-u porasla za više 6 posto, što pokazuje da se američkim kompanijama isplati proizvodnja uz postojeće cijene nafte.

Zbog toga su, pak, u prethodnom tjednu zalihe sirove nafte u SAD-u porasle neočekivano snažno, za 2,3 milijuna barela, jer su rafinerije naglo usporile preradu, dok su zalihe benzina poskočile zbog slabe potražnje.

Ulagači su bili oprezi i zbog sastanka članica OPEC-a i nekoliko nečlanica tog kartela kako bi se definirao način provjere poštuje li se dogovoreno smanjenje proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno.

Na sastanku, održanom u nedjelju u Beču, zaključeno je da je 1,5 od dogovorenih 1,8 milijuna barela dnevno već povučeno s tržišta.

S obzirom na smanjenje proizvodnje OPEC-a, a povećanje u SAD-u, analitičari smatraju da će se kratkoročno cijene nafte stabilno kretati u rasponu između 50 i 60 dolara po barelu.

Bjarne Schieldrop, analitičar u tvrtki SEB Markets, kaže kako očekuje da će se cijena barela na londonskom tržištu kretati oko 55 dolara jer će smanjenje proizvodnje OPEC-a učvrstiti donju razinu podrške cijenama na 50 dolara, dok će povećanje proizvodnje u SAD-u onemogućiti proboj cijene iznad 60 dolara.

To ukazuje na stabilizaciju cijena nakon što su zbog velike neravnoteže između ponude i potražnje, od sredine 2014. cijene nafte potonule s više od 100 na manje od 30 dolara u veljači prošle godine, najniže u posljednjih 13 godina.

U međuvremenu, uspjele su se odmaknuti od tih razina, a dogovor OPEC-a i nekih nečlanica tog kartela o smanjenju proizvodnje dao im je čvrstu podršku.

(Hina)