SISAK, 22. siječnja 2017. (Hina) – Sisačko-moslavačka županija prednjači u Hrvatskoj i u Europi po površini kestenovih šuma, a goleme su površine pod metvicom, što pčelarima tog kraja omogućuje proizvodnju kvalitetnog meda, rečeno je u nedjelju na svečanosti kojom je 120 sisačkih pčelara obilježilo pola stoljeća organiziranog rada svog Pčelarskog društva. 

Raznolike biljne vrste u parku prirode Lonjsko polje, posebno bagrem, amorfa i livadno bilje pružaju kvalitetnu i raznovrsnu ispašu za proizvodnju sortnih vrsta meda, koje bi sada bilo moguće i brendirati.

Zbog toga pčelarstvo može postati još unosnija grana gospodarstva, pa ne čudi da je na tom području sve veći broj pčelara i pčelarskih zajednica, rečeno je na svečanosti.

Iako je kvaliteta domaćeg meda neupitna, predsjednik društva Boris Mirilović je upozorio na problem konkurencije uvoznog meda upitne kvalitete.

Navodi da je pri ispaši sve više reda, jer sada povjerenici pčelarima raspoređuju lokacije za ispašu, pa je dovoljno prostora i za domaće i za mobilne pčelare. Međutim, kako je rekao, sada bi trebalo učiniti dodatni iskorak u promidžbi i plasmanu domaćeg meda.

Lancem trgovina “Kupujmo lokalno” Sisačko-moslavačka županija nastoji pčelarima pomoći pri plasmanu pčelarskih proizvoda, a sve više čini i na promidžbi pčelarstva, rekla je zamjenica župana Anita Sinjeri Ibrišević,

Tako će sredinom veljače u Topuskom ponovo organizirati veliku dvodnevnu manifestaciju “Zlatna pčela”, a nastavlja i s poticajima za kapitalna ulaganja, opremu i legalizaciju objekata koji se koriste u pčelarstvu.

(Hina)