LONDON, 21. travnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte oslabile su u petak na međunarodnim tržištima te su na putu najvećeg tjednog pada u proteklih mjesec dana, zbog sumnji da će smanjivanje proizvodnje OPEC-a uspjeti vratiti ravnotežu na prekomjerno zasićeno tržište.

Na londonskom tržištu cijena barela je u petak oslabila 12 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 52,87 dolara  te je na putu najvećeg tjednog pada, za 5,4 posto, još od tjedna koji je završio s 10 . ožujka.

Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 10 centi nižoj cijeni u odnosu na zatvaranje u četvrtak, odnosno po 50,61 dolara. Na putu je tjednog pada za 4,8 posto, također najvećeg od 10. ožujka.

Saudijska Arabija i Kuvajt, ključne članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), poručile su da žele dogovoriti produljenje ograničenja proizvodnje na drugu polovinu ove godine s proizvođačima izvan kartela. No, ruski ministar energetike Aleksandar Novak odbio je reći hoće li najveći naftni proizvođač pristati na produljenje prije zajedničkog sastanka 25. svibnja, uz napomenu da se svjetske zalihe smanjuju.

“Stanje se postupno poboljšava od početka ožujka”, naglasio je Novak.

Na tržište djeluju i podaci da je dvogodišnji prosjek cijene barela prema ugovorima za terminske isporuke pao više od 4 dolara od siječnja, na oko 54,10 dolara po barelu. Stanje pogoršavaju i neki proizvođači, koji nisu uključeni u sporazum o smanjenju proizvodnje, a koji povećavaju svoj izvoz.

Podaci Thomson Reuters Eikona pokazali su da je u travnju bilo oceanima prevezeno 48 milijuna barela sirove nafte, što je 5,8 posto više nego u prosincu.

“Nastavak rasta američke proizvodnje iz škriljaca nastavlja sabotirati napore OPEC i drugih proizvođača u stabilizaciji prezasićenog tržišta”, izjavio je Lukman Otunuga iz brokerskog društva FXTM.

Američka proizvodnja skočila je skoro 10 posto od sredine 2016. godine, na 9,25 milijuna barela dnevno, što je blizu izvoza vodećih svjetskih proizvođača, Saudijske Arabije i Rusije.

Izvršni direktor francuskog Totala upozorio je ranije ovoga tjedna da bi cijene nafte mogle pasti uslijed daljnjeg rasta proizvodnje u SAD-u.

“Rezovi, čak i ako se produlje, neće puno toga promijeniti”, pesimističan je Sukrit Vijayakar iz konzultantske tvrtke Trifecta, te dodaje da su povećane zalihe sirove nafte glavni razlog prezasićenosti.

OPEC je na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak vrijedila 50,48 dolara, što je za 1,40 dolara manje u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina)