ZAGREB, 21. travnja 2017. (Hina) – Poljsko-hrvatska trgovinska razmjena u zadnjih nekoliko godina raste, a Poljska u Hrvatskoj i dalje vidi potencijal za jačanje gospodarske i pogotovo turističke suradnje, poručili su u petak predstavnici poljskog veleposlanstva u Hrvatskoj i aviokompanije LOT na susretu s novinarima.

“Poljski izvoz u Hrvatsku se u posljednje četiri godine udvostručio, dosegnuvši u 2016. vrijednost od 600 milijuna eura, što je 15,4 posto više nego u 2015. godini, i čime se Poljska svrstala na 7. mjesto među državama-izvoznicama u Hrvatsku. Iako je hrvatski izvoz u Poljsku lani pao za oko 6 posto, na 166,5 milijuna eura, vjerujemo da će hrvatski poduzetnici pronaći načina i zanimanja da se taj trend preokrene”, istaknuo je poljski veleposlanik u Hrvatskoj Maciej Grzegorz Szymanski, kojemu ove godine završava mandat u Hrvatskoj.

Najavivši kako će idućeg mjeseca poljski proizvođač Ursus u Hrvatskoj promovirati svoje električne autobuse, uz istodobno traženje partnera za proizvodnju, veleposlanik je kazao da je i to dokaz zanimanja poljskih poduzetnika i investitora za Hrvatskom. To je zanimanje vidljivo i u drugim područjima, poput poljoprivrede, trgovine, logistike, i pogotovo nekretnina i turizma, za što tajnik odjela veleposlanstva za promociju trgovine i ulaganja Marek Suchowiejko ističe vrlo dobre trendove.

“Poljaci jako vole i sve više biraju Hrvatsku za odmore te se očekuje da će broj njihovih dolazaka s lanjskih oko 758 tisuća u idućih par godina porasti na oko milijun. Već prošle godine u hrvatskom su se turizmu ‘probili’ na 5. mjesto, a ove bi ih godine moglo biti i više, jer Hrvatsku smatraju sigurnom destinacijom s dobrom hotelskom i drugom infrastrukturom te omjerom cijene i kvalitete”, kazao je Suchowiejko.

Sve više Poljaka, kao privatne osobe, kupuju i nekretnine u Hrvatskoj odnosno, kako je istaknuo, svaki tjedan kupe bar jednu do dvije vrlo vrijedne nekretnine na područjima gradova Splita i Dubrovnika.

I on i veleposlanik su na novinarski upit ima li kriza u Agrokoru kakvog utjecaja ili štetu za poljske poduzetnike, a s obzirom na uvoz prehrambenih proizvoda, odgovorili da “nema, jer je obim te suradnje bio vrlo nizak”.

Poljskom LOT-u Hrvatska jedno od brže rastućih tržišta

Naglasivši kako je Hrvatska za njih jedno od brže rastućih tržišta, direktor korporativnih komunikacija poljske aviokompanije LOT Adrian Kubicki najavio je za ovu godinu povećanje broja letova iz Varšave prema Zagrebu, prema kojemu lete i cijele godine, te Zadru i Splitu, kao i otvaranje nove sezonske (ljetne) linije prema Puli.

“LOT je letove prema Hrvatskoj otvorio prije dvije godine i zadovoljni smo rezultatima na letovima koji su svi gotovo puni, što će nadamo se biti i ove godine u kojoj već samo u travnju bilježimo 20 posto više putnika nego lani”, kazao je Kubicki.

Po njegovim riječima, lani je LOT imao više od 250 letova dnevno te ukupno 5,5 milijuna putnika, dok za ovu godinu planira porast na njih 6,6 milijuna, zahvaljujući i novim zrakoplovima u floti, kojih ove godine imaju 52, a lani ih je bilo 44. “Nakon restrukturiranja sada ostvarujemo dobit koju očekujemo i ove godine, a otvoreni smo i za razgovore oko komercijalne suradnje u regiji jugoistočne Europe gdje avioindustrija još uvijek nije toliko konsolidirana kao u zapadnoj Europi”, poručio je Kubicki.

Političke i gospodarske promjene u Poljskoj

Veleposlanik Szymanski iznio je i novosti iz poljskog političkog života pa je tako primjerice naveo kako je nova vlada osnovala ministarstvo razvoja, koje je objedinilo gospodarstvo, financije i druga, s ciljem provođenje velikih promjene i reformi kako bi Poljska do 2020. dosegnula do oko 78 posto europskog prosjeka BDP-a po glavi stanovnika, a do 2030. oko 90 do 95 posto.

“Rezultati poljskog gospodarstva od 1990., kada se počelo s promjenama, do danas su odlični s kumuliranim rastom BDP-a per capita od 120 posto, što je jedan od najbržih porasta u EU, no sada Poljska želi više i održiv razvoj. Poljaci više ne žele biti jeftina radna snaga, žele veće plaće i bolje uvjete. Vlada je izradila novu Strategiju odgovornog razvoja u sklopu koje je 185 projekata za povećanje BDP-a”, iznio je veleposlanik dodajući kako se ove godine u Poljskoj očekuje rast BDP-a od 3,5 posto, a u 2018. oko 3,8 posto.

(Hina)