LONDON, 24. svibnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 54 dolara uoči sastanka na kojem bi vodeći proizvođači trebali dogovoriti produljenje razdoblja smanjene opskrbe do kraja prvog tromjesečja iduće godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,40 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 51,67 dolara.

U fokusu je tržišta sutrašnji sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, na kojem bi trebala biti donesena odluka o produljenju razdoblja smanjene opskrbe nakon isteka važećeg sporazuma početkom srpnja.

Cilj je važećeg sporazuma smanjenje opskrbe za 1,8 milijuna barela dnevno a na bečkom će se sastanku odlučiti hoće li njegova provedba biti produljena za šest ili za devet mjeseci.

“Budući da zalihe nisu ni blizu petogodišnjeg prosjeka kao što su zacrtali u OPEC-u, čini se da je produljenje razdoblja smanjene opskrbe gotova stvar”, drži Harry Tchilinguirian iz francuske banke BNP Paribas.

Sushant Gupta iz Wood Mackenzie procjenjuje pak da će razdoblje smanjene opskrbe vjerojatno biti produljeno do kraja prvog tromjesečja iduće godine, uz visoku razinu poštivanja sporazuma među članicama OPEC-a.

“Bude li opskrba smanjena do kraja prvog tromjesečja 2018. godine, očekujemo da će cijene nafte u 2018. godini biti oko 57 dolara za barel”, rekao je Gupta.

Među ključnim je razlozima kontinuirano visoke opskrbe povećanje američke proizvodnje, koja je samo od sredine prošle godine skočila 10 posto, na 9,3 milijuna barela dnevno. SAD ne sudjeluje u pregovorima o ograničenju opskrbe, što otežava zacrtano uravnoteženje tržišta.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 51,34 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina)