PEKING, 24. svibnja 2017. (Hina/AFP) – Agencija za dodjelu kreditnih rejtinga Moody’s snizila je u srijedu kreditni rejting Kine, upozorivši na očekivani rast zaduženosti u kontekstu pretpostavljenog slabljenja potencijalnog rasta u godinama koje slijede.

Rejting za dugoročno zaduživanje Kine u domaćoj i stranoj valuti snižen je na A1, s Aa3, dok je prognoza poboljšana iz negativne u stabilnu, objavila je agencija.

“Snižavanje rejtinga odražava očekivanja agencije da će financijska snaga Kine donekle oslabiti u idućim godinama uz nastavljen rast dugova širom gospodarstva s obzirom da potencijalni rast usporava”, kaže se u Moody’sovu priopćenju.

Sniženje rejtinga vremenski se podudarilo s uvođenjem mjera kojima vlada u Pekingu želi neutralizirati toksičnu kombinaciju nereguliranih i rizičnih kreditnih plasmana koja se smatra ozbiljnom prijetnjom globalnoj financijskoj stabilnosti, primjećuje AFP.

U agenciji potvrđuju ranije procjene po kojima bi se potencijal kineskog rasta trebao spuštati prema stopi od pet posto u idućih pet godina, a među glavnim razlozima usporavanja ističu slabiji zamah u formaciji kapitala, ubrzani pad radno-sposobnog stanovništva i nastavljeni pad produktivnosti.

Kineska vlada snizila je prognoze ciljanog rasta u 2017. godini na oko 6,5 posto, podsjeća AFP.

Unatoč zabrinutostima agencija Moody’s poboljšala je prognozu rejtinga u stabilnu.

“Stabilni izgledi zrcale našu procjenu da su rizici, s rejtingom na razini A1, izbalansirani. Kineski kreditni profil tek će se postupno pogoršavati i taj će proces prema našim očekivanjima u konačnici biti zakočen intenziviranjem reformi”, stoji nadalje u priopćenju.

(Hina)