ZAGREB, 24. svibnja 2017. (Hina) – Udruga poslovnih žena Hrvatske “Krug” u srijedu je dodijelila nagrade za poduzetnice 2016. godine – poduzetnica godine je Milena Mičić, vlasnica pulskog Aquariuma, menadžerica godine Slavica Grkeš, vlasnica dubrovačke turističke agencije Dominium Travel, a poduzetnica godine u socijalnom poduzetništvu je Ljiljana Vukšić, vlasnica zagrebačkog dječjeg vrtića “Mali istraživač”.    

Nagrade su uručene u povodu Svjetskog dana poduzetnica, na prigodnoj svečanosti u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Primajući nagradu za poduzetnicu godine, Mičić je kazala da akvarij koji vodi posluje od 2000. godine, trenutno zapošljava 17 ljudi, a riječ je o projektu putem kojeg promovira poseban vid turizma, zaštitu prirode i revitalizaciju kulturno-povijesne baštine.

“Treba imati ideju, upornost i strast koja vodi”, istaknula je Mičić.

Menadžerica godine je Slavica Grkeš, vlasnica turističke agencije Dominium Travel, koja je, inače, specijalizirana za prodaju privatnih kapaciteta uglavnom u Dubrovniku i okolici.

Grkeš je zahvalila svima koji su joj pomogli da dođe do nagrade, a i Ljiljana Vukšić zahvalila je svojim suradnicima koji su ostavili sigurna radna mjesta kako bi joj 2013. pomogli u viziji da otvori privatnu predškolsku ustanovu koja danas okuplja 300 djece i ima 41 zaposlenog.

U Hrvatskoj žene čine 52 posto stanovništva, odnosno 50,2 posto aktivnog stanovništva. Broj žena koje su vlasnice trgovačkih društava kreće se negdje oko 25 posto, dok je broj onih koji su vlasnice obrta oko 30 posto, istaknula je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

“Analize, međutim, pokazuju da u određenoj mjeri unutar Hrvatske postoje regionalne razlike u odnosu na to kojom se brzinom žene odlučuju za poduzetništvo. Podaci, recimo, pokazuju da se poduzetništvom u Istri bavi više žena nego u istočnoj Hrvatskoj, a najviše poduzetnica zastupljeno je u djelatnostima trgovine i usluga. Postoji, međutim, prostor za snažniju ulogu žena u poduzetništvu”, poručila je Dalić.

Po njenim riječima, od 329 projekata koji su trenutno u provedbi iz Programa konkurentnost i kohezija, a koji je u nadležnosti njezina ministarstva, poduzetnica koje koriste te programe ima otprilike 20 posto.

Dalić je najavila i kako će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava do kraja ove godine pripremiti program usmjeren upravo na nezaposlene žene i na njihovo poticanje da se zaposle. Očekujem da se i pomoću tog mehanizma već od 2018. godine pomogne nezaposlenim ženama ne samo da nađu posao već i da zakorače u svijet poduzetništva, rekla je Dalić, koja smatra da aktualna Vlada aktivno potiče žensko poduzetništvo.

Izaslanica predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, ravnateljica Instituta za turizam Sanda Čorak naglasila je da se sve više žena uključuje u poduzetničke vode, no i ona smatra da i dalje ima mnogo potencijala za uključivanje žena u poduzetništvo.

(Hina)