LONDON, 30. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 55 dolara, zakočene nastavljenim rastom broja bušotina u SAD-u koji potpiruje bojazni da će veća američka proizvodnja neutralizirati koordiniranu smanjenu opskrbu iz drugih velikih proizvođača.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,28 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas također trgovalo po neznatno većoj cijeni u odnosu na zatvaranje u petak, od 52,92 dolara.

Na početku novog tjedna u fokusu tržišta bio je podatak specijalizirane savjetodavne kompanije Baker Hughes da je broj aktivnih naftnih bušotina u SAD-u u prošlom tjednu porastao na najvišu razinu od studenoga 2015. godine, signalizirajući da američkim proizvođačima odgovaraju cijene nafte iznad 50 dolara po barelu.

Veći broj bušotina u SAD-u pritisnuo je cijene nafte, tumači Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Bjarne Scheldrop iz SEB Marketsa sa sjedištem u Oslu procjenjuje da će u prvoj polovini godine američki proizvođači svakog tjedna aktivirati po sedam bušotina tjedno.

U istom su pak razdoblju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i nekolicina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, odlučili koordinirano smanjiti opskrbu za ukupno 1,8 milijun barela dnevno kako bi ublažili dvogodišnju prekomjernu ponudu na naftnom tržištu.

Prve naznake o provedbi tog dogovora pokazuju da su članice OPEC-a smanjile proizvodnju u siječnju za 900.000 barela dnevno, pokazuju podaci Petro-Logisticsa, kompanije koja prati OPEC-ovu ponudu.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 52,88 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina)