LONDON, 30. siječnja 2017. (Hina) – Danski farmaceutski div Novo Nordisk potvrdio je da će u idućih 10 godina uložiti 115 milijuna funti u novi znanstveno-istraživački centar u Oxfordu unatoč britanskoj referendumskoj odluci o izlasku Britanije iz Europske unije, pišu u ponedjeljak britanski mediji. 

Znanstveno-istraživački centar trebao bi u konačnici zaposliti 100 akademika i znanstvenika a bavio bi se otkrivanjem novih načina u liječenju dijabetesa tipa 2, objavio je britanski BBC.

Odluku danske kompanije o ulaganju u Velikoj Britaniji državni je tajnik u britanskom ministarstvu financija David Gauke ocijenio “izrazom povjerenja u poziciju Velike Britanije kao svjetskog lidera u znanosti i istraživanju”.

U Novo Nordisku kažu da ih je Oxford privukao zbog duge povijesti ‘izvrsnosti’.

U ekskluzivnom razgovoru za BBC izvršni potpredsjednik danske kompanije i glavni znanstvenik Mads Thomsen kazao je da im je odluka Britanije o izlasku iz EU-a značila kratki predah u razmišljanju ali da u kompaniji gledaju na vrlo duge staze.

“Smatramo, naravno, da odluka o izlasku Britanije iz EU-a nije najsretnija. Međutim, Sveučilište u Oxfordu staro je 800-tinjak godina pa se ništa po pitanju njegove akademske izvrsnosti i kapaciteta naše tvrtke da to pretočimo u lijekove uistinu nije promijenilo”.

Dok će se istraživanja bolesti i molekularna biologija odraditi u Oxfordu, svi novi lijekovi i terapije razvijat će se i proizvoditi u Danskoj, poručio je Mads Thomsen. Ujedno je jasno istaknuo da će Sveučlište u Oxfordu imati određenih koristi od svakog uspješnog projekta ali će lavovski dio svih komercijalnih koristi ići danskoj kompaniji.

“Ne smijete smetnuti s uma da iza uspješnog lijeka obično stoji ulaganje od 500 milijuna funta, što većinom namaknu kompanije”.

Posljednjih godina strane kompanije i ulagači ulažu značajna sredstva u vodeća britanska sveučilišta. U studenome lani fond osnovan radi komercijalizacije istraživanja u Oxfordu objavio je dodatnih 300 milijuna dolara kapitala, većinom pristiglih iz Kine, Singapura i Omana, podsjeća BBC.

Među temama razgovora sa čelnikom danske kompanije bio je i odlazak Europske agencije za lijekove (EMA) iz Britanije, koja od 1995. ima sjedište u Londonu i zapošljava oko 900 ljudi.

“Vrlo smo zadovoljni načinom rada Europske agencije za lijekove i svi su razočarani da će vjerojatno morati napustiti Britaniju. Nadamo se da će čim više njih od sadašnjih 900-tinjak zaposlenika otići s njom u novo sjedište u EU budući da je svima u interesu da bude što je manje moguće prepreka na putu novih lijekova do pacijenata”, kazao je Thomsen.

Među zemljama EU koje priželjkuju ugostiti EMA-u su i Hrvatska, te Nizozemska, Italija, Španjolska, Poljska i Francuska.

Britanska akademska zajednica tako se može radovati potvrđenom ulaganju Novo Nordiska ali Britanija gubi mogućnost utjecaja na postupak odobravanja novih važnih lijekova i prateće komercijalne koristi, konstatiraju u BBC-iju.

(Hina)