LONDON, 24. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 55 dolara, balansirajući između vijesti o smanjenoj proizvodnji Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i naznaka oporavka aktivnosti bušenja u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gostovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,18 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 52,80 dolara.

Ministri članica OPEC-a i nekolicine neovisnih proizvođača objavili su u nedjelju da je opskrba već smanjena za 1,5 milijuna dnevno, u odnosu na zacrtanih gotovo 1,8 milijuna barela dnevno za šestomjesečno razdoblje do kraja lipnja.

Ministri su verbalnom intervencijom poduprli cijene kako bi bili sigurni da će tržište reagirati pozitivno, konstatira Tamas Varga, iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates. „Bilo da se iza toga krije želja da šarmiraju ili čvrsta odluka da uspiju u onome što su nakanili, može se pouzdano reći da su razina i dubina suradnje OPEC-ovih i neovisnih proizvođača bez presedana“, zaključio je Varga.

Odvojeno je savjetodavna kuća Bernstein Energy danas objavila da su globalne zalihe nafte u četvrtom tromjesečju prošle godine smanjene za 24 milijuna barela u odnosu na prethodna tri mjeseca, na 5,7 milijardi barela. To odgovara oko 60 dana svjetske potrošnje nafte.

“To je najveći kvartalni pad od četvrtog tromjesečja 2013. godine a potvrđuje promjenu trenda gomilanja zaliha paralelno prijelazu tržišta iz stanja prekomjerne opskrbe u nedostatnu opskrbu”, naveli su analitičari Bernsteina u bilješci klijentima.

Protuteža tim podacima bio je oporavak aktivnosti bušenja u SAD-u u kontekstu više razine cijena.

Tako su podaci kompanije za usluge u energetici Baker Hughes krajem prošlog tjedna pokazali najveći skok novih bušotina u SAD-u u prethodnom tjednu u gotovo četiri godine. Od sredine prošle godine američka je proizvodnja porasla više od šest posto, približivši se ponovo razini s kraja 2014. godine, koja je potaknula oštar pad cijena nafte.

“Povećana opskrba iz Sjedinjenih Država u idućim mjesecima vjerojatno će sprečavati daljnji rast cijena nafte”, smatra analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch. “S obzirom na rekordan optimizam špekulativnih financijskih investitora smatramo da postoji rizik pada cijena”, dodao je.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 52,1 dolar, što znači da je bila 30 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.

(Hina)