ZAGREB, 24. siječnja 2017. (Hina) – Obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u studenom prošle godine porastao je 1,4 posto u odnosu na studeni 2015. godine, dok je u odnosu na lanjski listopad veći za 2,5 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema kalendarski prilagođenim podacima, na međugodišnji rast građevinskih radova u studenom utjecao je rast obujma radova izvedenih na zgradama, i to za 3,4 posto, dok je na ostalim građevinama obujam radova istodobno smanjen za 0,3 posto.  Time se kontinuitet rasta aktivnosti građevinskog sektora na zgradama protegao na 13. mjesec zaredom.

U prvih jedanaest prošlogodišnjih mjeseci, prema izvornim indeksima, obujam građevinskih radova povećan je za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2015. pri čemu je na zgradama rastao za 9,3 posto, a na ostalim građevinama je smanjen za 2,6 posto.

Prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, u studenom prošle godine 45,3 posto radnih sati odrađeno je na zgradama, a 54,7 posto na ostalim građevinama. Od ukupnog broja odrađenih sati, 57 posto odrađeno je na novogradnjama, a 43 posto na ostalim radovima.

Tijekom prvih jedanaest prošlogodišnjih mjeseci građevinski su radnici na zgradama odradili 46,3 posto, a na ostalim građevinama 53,7 posto radnih sati. Na novogradnju se odnosi 55,3, a na ostale radove 44,7 posto njihovih radnih sati, pokazuju podaci DZS-a.

“Pozitivne tendencije kretanja ukupne građevinske aktivnosti nastavljene su i u studenomu prošle godine te će na razini godine biti ostvaren rast od oko 2,9 posto, a podatci o broju izdanih građevinskih dozvola, između ostalog, govore u prilog nastavku pozitivnog trenda u građevinarstvu”, istaknuo je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore (HGK) Zvonimir Savić.

U komentaru HGK se navodi i kako se uspostavljena tendencija rasta građevinske aktivnosti u prošloj godini u Hrvatskoj postupno stabilizira i strukturno ujednačava konvergencijom dinamike kretanja radova na zgradama i radova na ostalim građevinama.

Također navode kako pri nastavku gospodarskog rasta, ubrzanju korištenja raspoloživih sredstava iz fondova EU i realizaciji napora usmjerenih na poboljšanje poslovne i investicijske klime, očekuju nastavak rasta građevinske aktivnosti što sugeriraju i podatci o rastu broja izdanih građevinskih dozvola, i za zgrade, i za ostale građevine.

(Hina)