‘Crnom zlatu’ vrijednost pada, što će u značajnoj mjeri zatomiti inflacijske pritiske, ali takva su kretanja isprovocirala očekivanja o globalnom grču koji se u ovome trenutku čini prilično – izvjesnim.

Cijena WTI sirove nafte ovoga je tjedna skliznula ispod okruglih 100 dolara po barelu, opovrgavajući katastrofične prognoze koje se još tijekom lipnja najavljivale rast cijene do 150 ili čak 200 dolara.

Vijest će zasigurno obradovati potrošače koji već mjesecima sa zebnjom promatraju rast cijena naftnih derivata na benzinskih crpkama (i uopće, divljanje cijena na tržištima roba), ufajući se tek u sporadične intervencije Banskih dvora. Ali to je tek dio priče. Nastavak bi mogao ponuditi bitno sumorniju sliku, jer je promjena trenda uvjetovana promjenama koje bi nas već u bližoj budućnosti mogle skupo koštati. Iako se iz perspektive potrošača, suočenih s intenzivnim rastom inflacije, a posljedično onda i ozbiljnim padom platežne moći, aktualna korekcija doima poput kakvog poklona s neba, stvarnost je ipak ponešto tmurnija.

Dramatični razmjeri preokreta

Razmjeri preokreta uistinu su dramatični: samo mjesec dana ranije, cijena barela sirove nafte nezadrživo je napredovala ka ovogodišnjem rekordu (130 dolara po barelu), evidentiranom nedugo nakon ruske invazije na Rusiju. Fundamentalni odnosi i dalje opravdavaju visoke cijene – najavljeni bojkot ruske nafte u produkciji Europske unije, u kombinaciji s ograničenom ponudom i rastućom potražnjom (na globalnoj razini), i dosad je poslužio kao vrlo kredibilna podloga pozitivnog trenda. Taj je začarani krug nemoguće je prekinuti u kratkom roku – realizacija kapitalnih projekata poput novih bušotina, naftnih platformi i rafinerija traje godinama, a veliki proizvođači poput Saudijske Arabije nemaju namjeru odgovoriti na rast potražnje (adekvatnim povećanjem ponude). Štoviše, uz visoku stopu iskorištenosti kapaciteta, prostor za dodatno povećanje ponude prilično je ograničen.

Pa ipak, u svega mjesec dana, cijena WTI sirove nafte zabilježila je pad od gotovo 20%, a u uvjetima koji trenutno vladaju na tržištu, objašnjenje preokreta valja potražiti u – budućnosti. Jer intenzivnu korekciju, koja se zapravo prelijeva i u segment sirove nafte (cijene obojenih metala već tjednima klize nizbrdo) naprosto je nemoguće objasniti aktualnim događanjima. I zato je pad cijena sirove nafte, koji bi mogao isprovocirati značajan pad inflacije, istodobno i blagoslov i prokletstvo. Jer aktualna se korekcija ne temelji na očekivanom rastu ponude, već je posljedica bitno izmijenjenih očekivanja investitora i uvjerenja kako nezadrživo brodimo ka – globalnoj recesiji.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr