Globalna nestašica računalnih čipova možda se smanjuje”, zaključak je izvješća Reutersa utemeljen na činjenici da potražnja za čipovima opada jednako brzo kao što je porasla prije dvije godine kada je pandemija koronavirusa natjerala mnoge ljude da rade i uče online.

To je uzrokovalo eksplozivnu potražnju za prijenosnim računalima i pametnim telefonima, što je usisalo ponudu čipova i ostavilo premalo za proizvođače automobila u ključnom trenutku kada automobili sve više postaju poput računala na kotačima.

Citirajući izvješće Reutersa, Autoblog kaže da proizvođači čipova Micron i AMD kažu da rastuća inflacija usporava gospodarstva diljem svijeta što zauzvrat dovodi do smanjenja potražnje za prijenosnim računalima i pametnim telefonima. Ranjit Atwal, viši direktor i analitičar u Gartneru, rekao je da će pad prodaje pametnih telefona i osobnih računala rezultirati smanjenjem nestašice čipova ove godine.

Atwal, koji je očekivao da će se potražnja i ponuda čipova izjednačiti sljedeće godine, predviđa da će se taj ciklus pomaknuti do ove godine. Rekao je da se ne očekuje da će pad tržišta pametnih telefona biti nadoknađen porastom potražnje za čipovima od strane proizvođača automobila.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay