Bez ikakvih problema ruski i bjeloruski stručnjaci zapošljavaju se tako u Srbiji, ali i članicama EU, no prema svim raspoloživim informacijama oni u širokom luku zaobilaze Hrvatsku. Zašto je to tako?

Od početka ruske agresije na Ukrajinu deseci tisuća najtraženijih i kvalitetnih IT-Jevaca iz Rusije, Bjelorusije, te zbog vojne obveze nešto manje iz Ukrajine, u pokretu su i mnogi od njih već su se zaposlili, a velik broj osnovao je i svoje tvrtke u europskim zemljama. IT industrija najpropulzivnija je grana i u svim europskim zemljama suočava se s problemom manjka tehnološkog kadra, a spomenute istočne zemlje i prije izbijanja rata bili su “bazen” za uvoz kvalificiranih radnika, jer, kako će reći hrvatski stručnjaci, imaju vrlo kvalitetan i razvijen IT sektor. Bez ikakvih problema ruski i bjeloruski IT-jevci zapošljavaju se tako u Srbiji, ali i članicama EU, no prema svim raspoloživim informacijama oni u širokom luku zaobilaze Hrvatsku. Zašto je to tako?

Srbiju mnogi Rusi biraju kao utočište zbog sigurnosti koju im ulijevaju prijateljski odnosi i simpatija koje taj narod gaji prema Rusiji, ali da to nije i presudno potvrđuje činjenica da su se skrasili i u brojnim državama EU, koja Rusiju drži pod sankcijama. Psebno se uspješnim lovcem na IT stručnjake istaknula Poljska. U prvom valu ta je zemlja primila, kako kaže Davor Runje, poduzetnik i predsjednik Udruge nezavisnih izvoznika softvera CISEx, više od 16 tisuća IT-jevaca, a sada je taj broj vjerojatno i viši.

”Nažalost, nas je ovaj val i jedinstvena prilika da se privuče dobre kadrove iz IT sektora zaobišao. A razlog nije to što smo članica Unije i imamo stroge kriterije za radnike iz Rusije, čija sigurnosna provjera vjerojatno detaljnija nego za radnike koji dolaze iz nekih drugih zemalja. Ta su pitanja ostala u drugom planu, do toga se u njihovom ocjenjivanju nije niti došlo, jer sve staje na poreznoj politici i prevelikim opterećenjima”, kaže Runje, te pojašnjava kako u startu Rusi biraju one destinacije u kojima se rad više isplati.

Ekspresna reakcija Poljske

Vlada je kroz projekt Poland Business Harbour na dispoziciju IT stručnjacima iz Rusije i Bjelorusije stavila sva ministartsva i institucije kako bi što lakše preselili svoj biznis

Na raspolaganju za sva pitanja im je pružena pomoć osobnih savjetnika, kao i 24-satna telefonska linija kroz pet radnih dana, a ono što je izuzetno važno, selidba i dozvole za boravak uključuju i obitelji zainteresiranih IT-jevaca.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay