Njemačka je u očajničkoj potrazi za radnom snagom u više industrijskih sfera. Žurno se traže konobari, kuhari, sobarice i ugostiteljski radnici kojih je trenutno u manjku 60 posto.

Nije opala ni potražnja za vozačima, građevinskim radnicima i medicinarima, što pokazuje podatak da se za jednu njegovateljicu posredniku nudi i do 15.000 eura.

Koliko su zapravo u ovom trenutku u problemu zbog nedostatka ljudskih resursa, opisuju jednom rečenicom “Neka dođe svatko tko može raditi”, koju je kao apel nedavno uputio Christian Dürr, šef zastupničke grupe Liberala u njemačkom parlamentu.

Da bi što prije pridobili radnike s našeg područja, Nijemci planiraju olakšati i dobivanje radnih dozvola za one koji ih nemaju, a u nekim sektorima već su povećali plaće.

Zbog velikog kaosa na njemačkim aerodromima uzrokovanog poremećajem avioprometa, kao i otpuštanjem radnika tijekom pandemije, Nijemcima samo u tom sektoru nedostaje preko 7.000 ljudi. To je natjeralo i Vladu da intervenira i obeća ekspresno izdavanje radnih dozvola.

PO 15 TISUĆA EURA POSREDNICIMA

Slično kao aerodromi, i ugostitelji u jednom periodu pandemije i lockdowna gotovo da nisu imali posla, pa su u skladu s tim i otpuštali radnike. Međutim, sada kada je sezona putovanja u punom jeku, došli su u situaciju da im na ovim pozicijama nema tko raditi. Na ovo su javno reagirali ugostitelji eksplicitno pozivajući vlasti da im olakša dovođenje ljudi sa zapadnog Balkana.

Šef udruge ugostitelja tvrdi da oko 60 posto hotela i restorana traži konobare, kuhare, sobarice, prenosi DW.

Prema ranijem istraživanju Deutsche Wellea, klinike i starački domovi plaćaju posrednicima i po 15.000 eura kako bi im doveli samo jednog njegovatelja.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr