Pisali smo i kako Zadar, Dubrovnik, Split i Zagreb spadaju u 30 relativno najskupljih gradova za kupnju stana u Europi. Prema izračunu Towergate Insurancea, jedne od najvećih osiguravajućih kuća u Ujedinjenom Kraljevstvu, Hrvatska je druga u Europi po pitanju skupoće stambenih nekretnina za domaće stanovništvo.

U Splitu puno apartmana za turiste završilo u najmu 

Situaciju u Splitu nam je približio Marin Biliškov iz agencije Biliškov nekretnine. Govori da je potražnja veća od ponude pa već neko vrijeme imamo blagi rast cijena.

“Split je usko područje, nema novogradnje, pritisak je na centar. Nemate novih stanova. Tu bih situaciju usporedio s Dubrovnikom, gdje imate jedan uski centar gdje bi svi željeli biti, a novih stanova nema. Tako da su cijene visoke, ali ne bih rekao da je to nešto bombastično kako ističu pojedini mediji”, rekao je.

“Što se tiče najma stanova, njega posebno ne radim, ali koliko vidim, imamo priljev novih stanova, to su apartmani koji su bili u turizmu pa se vlasnicima očito dosadilo baviti turističkim najmom. Ti su stanovi novi, kod njih nema namještaja od djeda i bake, pa su obično i cijene veće. Puno se tih stanova daje za 800-900 eura, ali mislim da se tu ipak radi o jednoj prividnoj slici, jer te stanove uzme agencija koja kasnije iznajmi studentima, koji onda ne plaćaju tu punu cijenu”, rekao je Biliškov.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Image by wal_172619 from Pixabay