Dionice Nvidije skočile su u srijedu navečer nakon što je najvrednija svjetska tvrtka za proizvodnju čipova objavila da je tromjesečni prihod porastao za nevjerojatnih 265 posto. Također, predviđaju i daljnji rast te veću prodaju čipova zahvaljujući AI ludilu koje se događa posljednjih mjeseci. Nvidijini čipovi temelj su za generativnu umjetnu inteligenciju, a ovaj veliki rast je natjerao analitičare Goldman Sachsa da Nvidiju proglase ‘najvažnijom dionicom na planeti Zemlji‘.

Prihodi tvrtke su u četvrtom tromjesečju iznosili 22,1 milijardu dolara, daleko premašivši očekivanja Wall Streeta od 20,4 milijarde dolara, a iz tvrtke su rekli da očekuju prihode za tekuće tromjesečje od 24 milijarde dolara.

– Generativna umjetna inteligencija je došla do svoje ključne točke. Potražnja za našim čipovima rate diljem svijeta, bilo da se radi o tvrtkama, industrijama ili nacijama – rekao je osnivač i izvršni direktor Nvidije Jensen Huang.

Tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji ima tržišnu vrijednost od oko 1,7 bilijuna dolara i zasjenila je Alphabet, čiji je vlasnik Google, kao treća najvrjednija tvrtka na burzi. Također, Nvidia je bila najveći pojedinačni pokretač porasta S&P 500 ove godine, pokrećući oko četvrtinu dobitka indeksa.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Stas Knop