Cijene plina u Europi već danima padaju, a u utorak su dosegnule najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca. Provjerili smo koji su razlozi za promjenu trenda u jeku energetske krize

Tijekom današnjeg trgovanja terminski ugovori za studeni za megavatsat prirodnog plina iz nizozemskog čvorišta TTF privremeno su bili ispod 120 eura, što je najniže od 20. lipnja.

Jedan od razloga je dobra popunjenost skladišta, što je dovelo do pada potražnje za budućim isporukama. 

Na cijenu pozitivno utječe i lijepo vrijeme proteklih tjedana te naznake blage zime, što sve smanjuje zabrinutost zbog nestašica.

Treći razlog za smanjenje cijene je činjenica da europske zemlje ubrzano provode najavljene mjere za rješavanje tekuće energetske krize. Njemačka je naredila da tri preostale nuklearne elektrane u zemlji nastave s radom do sredine travnja 2023.

Također, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pokrenula je inicijativu za ograničenje veleprodajne cijene plina i zauzela se za zajednički sustav nabave energenata u Uniji. Naime veleprodajne cijene po kojima EU kupuje prirodni plin višestruko su veće od onih u Sjedinjenim Državama i Aziji.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay