Nekadašnji splitski gradonačelnik Željko Kerum na društvenim mrežama oglasio je da traži berače maslina. Ponudio je četiri kune za ubrani kilogram plodova uz napomenu da jedan berač može ubrati dnevno 100 kilograma, dakle zaraditi 400 kuna, te uz to ima i osiguranu marendu.

U startu se čini da je bolja zarada kod Keruma, ali bolji poznavatelji prilika u poljoprivredi i iskusni berači reći će da berba mandarina i maslina nije usporediva. Dok se kilogram mandarina ubere vrlo lako, sa nekoliko vještih pokreta rukom i škaricama, za ubrati kilogram maslina potrebno je deseterostruko više vremena.

S druge strane dnevnica u berbi mandarina je 300 kuna uz plaćene putne troškove i marendu. Za taj iznos radnik treba ubrati tridesetak gajbi (oko 600 kilograma), no gazde na plantažama se ne ljute ako i količina bude nešto manja jer jednostavno nema zainteresiranih radnika za berbu.

Sezonski radnici osim na plantažama mandarina nedaleko od Ušća Neretve traže se i za berbu grožđa u vinogradima u jezersko-vrgorskom polju.

Za 270 kuna koliko im je dnevnica beru plavinu, merlot, cabernet, ine blan. Plaća im se i prijevoz od kuće do plantaže ali radnici nemaju topli obrok pa suhu marendu nose sa sobom.

Stoga će biti zanimljivo pratiti hoće li Željko Kerum naći radnike koji će u njegovim maslinicima dnevno, kako on to predviđa, brati 100 kilograma maslina za 400 kuna dnevnice. I marendu, dakako.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay