Cijene prirodnog plina u Europi pale su ispod 100 eura po megavat satu prvi puta otkako je Rusija ovog ljeta smanjila zalihe, a toplo vrijeme i gotovo popunjena skladišta plina smanjili su zabrinutost od nestašica.

Pad cijena dolazi kao poticaj čelnicima Europske unije koji rade na postavljanju gornje granice cijene goriva dok se u isto vrijeme bore protiv visoke inflacije i usporavanja gospodarstva te pokušavaju Moskvi uskratiti sredstva za daljnji nastavak invazije na Ukrajinu.

Nizozemski TTF u ponedjeljak je pao na čak 93,35 eura po megavat satu, što je pad od gotovo 20 posto u usporedbi s petkom, na najnižu razinu od početka ljeta. 

Cijene plina u Europi sada su 70 posto ispod razine zabilježene u kolovozu, kada su skočile iznad 300 eura po megavat satu, iako su još uvijek znatno iznad raspona od 20 do 40 eura po megavat satu kakve su bile tijekom prošlog desetljeća. Također su i ugovori za isporuku plina za studeni u Velikoj Britaniji pali za čak 15 posto.

Mnogi tvrde da će trenutni trend pada cijena ostati na snazi sljedećih nekoliko tjedana jer bi Azija, a posebno Kina, trebala nastaviti s obuzdavanjem uvoza LNG-a, a europske cijene trebale bi ostati više od azijske referentne vrijednosti poznate kao Japansko-korejski marker.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay