Nakon nekoliko vrlo aktivnih tjedana iza nas, u kojima su se izmjenjivali čas makroekonomski, čas geopolitički faktori koji su diktirali kretanje robnih burzi, prošli tjedan je bio relativno miran, no daleko od toga da je bilo dosadno i neaktivno. Nadam se da to nije smiraj pred oluju. Možda najznačajnija promjena na tjednoj razini snažniji je pad cijene plina, kako u Europi tako i u SAD-u.

Cijene žitarica su također pale uslijed geopolitičkih previranja, dok se cijene metala kreću oko svoje donje granice u posljednjih nekoliko mjeseci. Već je svima jasno da su trenutno glavni market moveri geopolitika i povezana kriza duga i FIAT valuta.

U tom kontekstu, iznenađujuće ili ne, ali ostavka britanske premijerke nakon samo 45 dana pokazuje da situacija preko kanala nije nimalo dobra. Školski primjer kako u periodu svih mogućih nestabilnosti (političkih, ekonomskih, socijalnih) jedan krivi potez može pokrenuti lavinu koju je poslije nemoguće zaustaviti. Tržište je brzo reagiralo na vrlo ambiciozni i realno bez pokrića prenapuhani proračun Velike Britanije što je dovelo u pitanje cijelu ekonomsku budućnost i još jednom stavila državne obveznice, kamatne stope, fiskalnu politiku, kreditnu krizu i krizu duga pod isto povećalo. Sada užurbano rade na tome da povuku većinu predloženih poreznih rasterećenja. 

Na drugoj strani svijeta, XI Jinping izabran je po treći put za sve moguće ključne pozicije kad je Kina u pitanju. Vidjet ćemo što će njegov re-izbor značiti za Kinu u gospodarskom i geopolitičkom smislu u narednih pet godina, ali jedno je sigurno. Trgovina i općenito globalna ekonomska situacija u Kini u periodu pred nama biti će neizvjesnija nego u prethodna dva mandata, a to potencijalno može biti okidač za neka veća previranja na globalnom nivou (Tajvan). 

U tom kontekstu valja gledati i činjenicu da je prošlog tjedna Kina rekla svojim izvoznicima da više ne preusmjeravaju brodove s LNG-om prema Europi kako bi pomogla da se prebrodi energetska kriza. Povrh svega, tijekom njegova prva dva mandata vidljiv je jasan trend pada dostupnih ekonomskih podataka i informacija, a to će se sada vjerojatno samo pojačati. Najbolje je usporediti ih s farmerima, kad su prinosi dobri čut ćete sve, kad su loši nisu toliko informativni.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay