Ali dolazi i uredba koja će mnogima zadati glavobolje… Hrvatska će zbog uvođenja eura biti pod budnim okom EU-a i stoga je odlučeno da se točno držimo preporuka Financial Action Task Forcea…

I dok kripto startupi i drugi financijski igrači s nestrpljenjem očekuju EU uredbu o kriptoimovini, kodnog imena MiCA, a koja bi trebala dobrim dijelom ‘legalizirati‘ kripto u Uniji, paralelno se priprema još jedna EU uredba koja će mnogim vlasnicima kripta, ali i tvrtkama koje im pružaju usluge, zadati dosta glavobolje.

Prema njoj, svaka kripto transakcija vrednija od tisuću eura morat će se provjeriti za podrijetlo novca. Industrija je nezadovoljna, jer se u bankama tako provjeravaju samo transakcije vrednije od 10.000 eura.

Antonija Duvnjak, pomoćnica predstojnika Ureda za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija na kripto meetupu u organizaciji UBIK-a, izjavila je da će prema MiCA uredbi, koja će se izravno i bez odgode primijeniti u hrvatsko zakonodavstvo od 2024. godine, sve kripto-mjenjačnice, burze i drugi biznisi koji posreduju u kripto svijetu morati se registrirati ili licencirati pri Hanfi, slično kao što sad rade investicijska društva. Navodi da s tim dolazi i jača kontrola.

– Treba razumijeti da će Hrvatska zbog uvođenja eura biti pod budnim okom EU-a i stoga je odlučeno da se točno držimo preporuka Financial Action Task Forcea, a to je prag od tisuću eura – kaže Duvnjak.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay