U ovoj regiji, za ovu sezonu doduše najbolje prognoze trenutačno imaju Grčka i Rumunjska, a slijedi ih Hrvatska, no i tu će velik izazov biti rast cijena od oko 30 posto u prosjeku, zbog čega će se tek vidjeti kakva će biti potrošnja turista koji dođu na ljetovanje.

Naime, cijene turističkih usluga u Hrvatskoj u ovoj sezoni više su za 30 posto do čak 50 posto, ovisi o kojoj se usluzi radi, a najveći skok imao je rent a car, doznaje Poslovni dnevnik.

Mabrian, vodeća svjetska kuća za analizu podataka i turističkih informacija, analizirao je turističke izglede za ovo ljeto na Balkanu i jugoistočnoj Europi. Analiza se posebno bavi zračnim kapacitetom, uzimajući podatke iz 2022. i uspoređujući ih s podacima iz ljeta prije pandemije 2019. godine.

Istodobno se s prošlim ljetom uspoređuju i cijene hotela te pretraživanja putovanja. Mabrianovo istraživanje pokazalo je tako da je razina oporavka unutar jugoistočne Europe vrlo raznolika.

Zemlje koje se u ovoj godini najbolje oporavljaju su Grčka i Rumunjska. U sredini su Srbija i Hrvatska, dok Crna Gora, Bugarska i Cipar imaju nisku razinu oporavka. To su ujedno zemlje koje su zadnje dvije godine imale značajan rast ruskog i ukrajinskog tržišta, koja u 2022. posve izostaju.

Sve destinacije povećale su cijene hotelskog smještaja, pokazuju podaci Mabriana, posebno u hotelima s 4 zvjezdice. Hrvatska, Grčka i Bugarska tako pokazuju rast cijena u svim hotelskim kategorijama, dok je Cipar jedina zemlja na listi koja pokazuje pad cijena u hotelima s 3, 4 i 5 zvjezdica.

Prosječna duljina boravka koji se bukira u Hrvatskoj je osam dana, što je 30 posto manje od prosječnog boravka u Crnoj Gori i 18 posto manje nego u Grčkoj, a pritom su i hrvatske cijene hotela s 3 i 4 zvjezdice druge najviše u regiji, što prema mišljenju Mabrianovih analitičara također može utjecati na potražnju.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr