Otočni forum za čistu energiju europskih otoka započeo je u srijedu u Podstrani, a ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić tom je prilikom najavio da će se Hrvatska tijekom predsjedanja Europskom unijom zauzimati za uspostavu energetske unije.

Također je rekao kako je u veljači ove godine 26 europskih otoka službeno pokrenulo svoj prijelaz na čistu energiju, uz potporu Tajništva ‘Čista energija za EU otoke’, koje je i organizator Otočkog foruma u Podstrani kod Splita. ‘Ponosni smo što su od 1.244 otoka u Hrvatskoj četiri na tom popisu: Brač, Hvar, Korčula i Cresko-lošinjski arhipelag’, dodao je Ćorić.

Također je rekao kako će se subvencionirati ugradnja solarnih ploča na otocima i kućanstvima i poslovnom sektoru.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, podsjetio je i na prijedlog Europskog parlamenta da se u idućem financijskom razdoblju osigura ‘gotovo pet milijardi eura kao financijska masa za kompenzaciju svima onima koji će biti u gubitku’,  jer prelazak na varijantu čistih izvora energije košta te će mnogi sektori  biti pogođeni. ‘Nadam se da će i ta sredstva pomoći’, dodao je Picula.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay