Obvezni fondovi drugog mirovinskog stupa, u koje se slijeva mirovinski doprinos više od dva milijuna hrvatskih građana, u ovoj godini trpe značajne gubitke suočeni s nepovoljnim kretanjima na tržištima kapitala. Vrijednost mirovinske štednje dodatno potkopava rekordna inflacija

Nakon odlične 2021., u kojoj su ‘mirovinci’ postizali dvoznamenkaste stope prinosa, ova je godina za buduće umirovljenike prilično depresivna. Prinosi četiriju obveznih mirovinskih fondova u prvih osam mjeseci pali su po stopi od oko četiri posto u svim kategorijama štednje.

Krajem kolovoza imovina fondova vrijedila je 132,5 milijardi kuna, a kada izuzmu ovogodišnje uplate doprinosa od 5,4 milijarde kuna, vrijednost štednje koja se skuplja na računima četiriju fondova smanjena je za 5,9 milijardi kuna. Ako se uzme u obzir i inflacija, koja je dodatno obezvrijedila štednju, gubici se penju na gotovo 20 milijardi kuna.

Uslijed inflatornih pritisaka, energetske krize i potresa na svjetskim financijskim tržištima, izazvanim ruskom invazijom na Ukrajinu, na udaru su se našle sve imovinske klase u koje investiraju mirovinski fondovi.

U takvim okolnostima sve tri kategorije mirovinskih fondova trpe gubitke kakvi se ne pamte još od izbijanja krize 2008. godine.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay