Udruga poreznih obveznika Lipa u utorak je predstavila “Crnu knjigu trošenja javnog novca za 2018. godinu”, u kojoj su predstavljeni neki od najdrastičnijih primjera kako se troši javni novac, od računa za janjetinu u Polači od 10,6 tisuća kuna, do izloženosti države prema Uljaniku vrijedne više milijardi kuna.

Istaknut je najteži primjer – izloženost države prema Uljaniku od 4,3 milijarde kuna, uz preporuku da bi država trebala utvrditi jasne kriterije dodjele jamstava, ali i obustaviti jamstva tvrtkama čije uprave ne troše jamstva namjenski.

Navedeno je i kako je državna revizija utvrdila da je 4.500 državnih stanova useljeno bez ugovora te da je od 1995. do 2013. država otpisala 133 milijuna kuna za najam stanova.

Udruzi smeta i što je u administraciji više zaposlenih nego u zdravstvu, a učinkovitost sudstva Huić je potkrijepio primjerom presude u Trogiru nakon 45 godina spora, s tim da je spor, kada je završio, bio šest mjeseci stariji od suca koji mu je presudio!

Smiješno mu je i što, recimo, kazalište u Požegi nema glumaca, ali ima deset zaposlenih.

Udruga Lipa, problem vidi i u tome što je Hrvatska gospodarska komora organizirala posjet hrvatskog gospodarskog izaslanstva Kalinjingradu i to baš u vrijeme dok je tamo igrala naša nogometna reprezentacija.

Kako lokalne vlasti gledaju na njima lako dostupan novac, koji im netko mora zaraditi, Huić je potkrijepio primjerom iz Općine Polača gdje je za domjenak za 120 ljudi u hotelu potrošeno 33 tisuće kuna, a za janjetinu i odojak u konobi dodatnih 10,6 tisuća kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay