Medijska grupa News Corp zatražila je podjelu Googleova poslovanja u Australiji na pretraživanje Interneta i oglašavanje, upozoravajući da dominantna pozicija tvrtke šteti potrošačima, oglašivačima i izdavačima.

Smatra se da australski regulatori neće uvažiti njihovu preporuku o podjeli ali ona signalizira zaoštravanje globalne bitke između vlasnika News Corpa Ruperta Murdocha i Googlea i Facebooka.

Medijske kuće optužuju tehnološke divove da izvlače ogromnu dobit iz sadržaja čije je stvaranje skupo, ne sudjelujući u troškovima njegove proizvodnje i otimajući ujedno medijima prihode od oglašavanja.

Medijske kuće u Australiji proteklih godina bilježe pad prihoda i smanjuju broj zaposlenih dok digitalni divovi Google i Facebook dominiraju u sektoru digitalne ekonomije.

Novine u Australiji nekoć su bile važan izvor informacija za zajednicu da bi u međuvremenu svele broj novinara na minimun a mnoge su i stavile ključ u bravu.

News Corp Australia podružnica je News Corpa, vlasnika 21st Century Foxa, Wall Street Journala, Fox Newsa i niza novina i televizijskih platformi u Velikoj Britaniji.

Cijeli članak možete pročitati na: novo.hr

Foto: Pixabay