Svijetom je u 2018. putovalo 6 posto više turista nego u 2017. ili njih 1,4 milijarde, podaci su Svjetske turističke organizacije-UNWTO, koja i za 2019. u svijetu predviđa poraste dolazaka do 4 posto, ali i moguću promjenu potražnje zbog digitalizacije, ‘overtourisma’ i neizvjesnosti brexita.

“U 2018. u svijetu je bilo 1,4 milijarde međunarodnih turističkih dolazaka, što je dvije godine ranije nego što smo predviđali, a i rast tih dolazaka od 6 posto u odnosu na 2017. viši je od 3,7 postotnog zabilježenog rasta u globalnom gospodarstvu. To dodatno potvrđuje da je turizam danas jedan od najsnažnijih pokretača gospodarskog rasta i razvoja, te mu treba pristupiti s pažnjom i njime upravljati na održiv način”, poručio je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Naglašava i da održivost turizma treba biti cilj svim zemljama, posebice lokalnim zajednicama gdje se stvaraju mogućnosti za radna mjesta i poduzetništvo, a s te strane UNWTO će ove godine više pažnje posvetiti projektima obrazovanja, stvaranju vještina i radnih mjesta.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Image by Jan Vašek from Pixabay