ZAGREB, 12. siječnja 2017. (Hina) – Croatia Airlines (CA) prodao je pet od devet svojih prava slijetanja na londonski aerodrom Heathrow američkoj kompaniji Delta Airlines za 19,5 milijuna dolara, potvrđeno je Hini u četvrtak iz CA-a.

Ugovor o prodaji stupa na snagu 1. travnja. Delti su prodani “slotovi” za jutarnje letove utorkom, srijedom, četvrtkom, subotom i nedjeljom, a CA će od 1. travnja nastaviti letjeti za London i to ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom u popodnevnim satima.

Novac dobiven prodajom slotova za Heathrow bit će utrošen na investicijsko održavanje odnosno obnovu motora zrakoplova, kažu u toj kompaniji.

Prema podacima CA-a, godišnji gubitak tvrtke na liniji za London 2015. godine kretao se oko milijuna eura, a od 2002. godine do danas ukupno je veći od 37,5 milijuna eura, unatoč zadovoljavajućoj popunjenosti zrakoplova. Gubitak na toj liniji trpe i druge kompanije, ali ga nadoknađuju letovima koji se na nju nadovezuju iz Londona u druga svjetska odredišta.

Prodaja slotova na Heathrowu bila je dio plana restrukturiranja CA-a još od 2013. godine, a zatim je ušla u poslovni plan za 2015. godinu. No, na taj plan stigle su rezerve iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je željelo razjasniti je li prodaja slotova jedino rješenje za gubitke koje Croatia Airlines ima na liniji Zagreb – London Heathrow. U Ministarstvu su smatrali da je financijske pokazatelje linije Zagreb – London Heathrow neophodno razmotriti, kao i njezin strateški značaj i potencijal, pogotovo za hrvatski turizam.

(Hina)