ZAGREB, 12. siječnja 2017. (Hina) – Vlada je na sjednici u četvrtak Zračnoj luci Dubrovnik (ZLD) odobrila kreditno zaduženje kod Europske investicijske banke (EIB), za financiranje projekta razvoja dubrovačkog aerodroma.

Projekt razvoja ZLD-a pokrenut je 2010. godine, a riječ je o investiciji vrijednoj približno 246 milijuna kuna, podsjetio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Sredinom prošle godine, Europska je komisija za ovaj projekt odobrila financijski doprinos od 158 milijuna eura, od čega sama ZLD mora osigurati 88 milijuna eura. Pritom bi sama Zračna luka trebala osigurati 55,5 milijuna eura iz vlastitih sredstava, dok će se preostalih 32,5 milijuna eura ‘namaknuti’ kreditima HBOR-a i EIB-a.

Projekt proširenja u dogradnje dubrovačkog aerodroma bio je među četiri projekta koja su prva dobila odobrenja EIB-a za financiranje kroz tzv. Junckerov plan, odnosno Europski fond za strateška ulaganja (EFSU).

Projekt “Razvoj Zračne luke Dubrovnik” obuhvaća izgradnju i dogradnju objekata “zračne strane” dubrovačkog aerodroma, što uključuje uzletno-slijetnu stazu, staze za vožnju, stajanku, osnovne staze, postrojenje za skladištenje i opskrbu gorivom, objekte za prihvat i otpremu te rekonstrukciju i izgradnju kompleksa putničkog terminala, kazao je Butković.

Ukinut rok za licenciranje ravnatelja škola

Vlada je u saborsku proceduru s današnje sjednice poslala prijedlog izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, čija je glavna novina, prema riječima resornog ministra Pave Barišića, ukidanje obveze da ravnatelji škola imaju licence od početka ove godine.

Ta je obveza pravilnikom donesenim temeljem ovog zakona na snagu stupila s počekom ove godine, a kako se do tog roka nisu ispunili uvjeti za njenu primjenu, Vlada predlaže da se ona obriše iz Zakona, kazao je Barišić. No, istaknuo je, sama obveza licenciranja ravnatelja ostaje u zakonu.

“Ovom izmjenom i dopunom Zakona ne mijenja se odredbe zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koje propisuju licenciju za rad ravnatelja, već se samo briše odredba koja propisuje da je licencija za ravnatelja uvjet koji moraju ispunjavati ravnatelji”, pojašnjava se ova odluka.

Uz to, ovim se zakonskim izmjenama predlaže i definiranje načina stjecanja prava na pomoćnika u nastavi ili stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju.

DIP-u za izbore 25,7 milijuna kuna

Na sjednici Vlade, među ostalim, prihvaćeno je i izvješće o tome kako su u studenom prošle godine trošena sredstva proračunskih zaliha. Prema tom izvješću, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine od planiranih 230 milijuna kuna utrošeno je gotovo 199,9 milijuna kuna.

Samo tijekom studenog iz proračunskih je zaliha ‘utrošeno’ 29,6 milijuna kuna, od čega je glavnina, 25,7 milijuna kuna, doznačena Državnom izbornom povjerenstvu za provedbu prijevremenih parlamentarnih izbora.

Donesen je i akcijski plan za smanjenje identificiranih rizika od pranja novca i financiranja terorizma, koji prema riječima ministra financija Zdravka Marića za ovu godinu sadrži 21 mjeru.

Na zatvorenom dijelu sjednice ministri bi, prema usvojenom dnevnom redu, trebali raspraviti i usvojiti odgovore na tri dokumenta Europske komisije – obrazložena mišljenja u vezi s potrošačkim kreditima koji se odnose na stambene nekretnine i u vezi s otpadom te pismo službene obavijesti u vezi s odobalnim naftnim i plinskim djelatnostima.

(Hina)