ZAGREB, 19. svibnja 2017. (Hina) Kao i proteklih dana, na Zagrebačkoj burzi u petak se očekuju vrlo slab promet i stagnacija Crobexa, koji su na putu tjednog gubitka od otprilike 1 posto, budući i dalje nema poticajnih vijesti iz poslovnog sektora.

Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je u četvrtak 0,11 posto, na 1.867 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,31 posto, na 1.104 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 5,4 milijuna kuna, što je oko 700 tisuća kuna više nego dan ranije, pri čemu su tek dvije dionice imale milijunski promet.

“Jučerašnji dan na Zagrebačkoj burzi protekao je relativno mirno i bez važnijih objava, a osim financijske injekcije Petrokemiji, može se istaknuti tek glavna skupština Medike na kojoj je odlučeno kako se dobit zadržava te će nakon dvije godine izdašne dividende ove godine dioničari ostati bez nje”, ističe Ante Obućina, broker u Podravskoj banci te dodaje da se danas ne očekuju značajnije objave domaćih kompanija, a puno veći fokus investitora i dalje je na političkim previranjima.

Dionica Petrokemije jučer je bilježila najveći rast cijene, za 29,23 posto, nakon što se pojavila informacija da joj je HBOR odobrio kredit od 300 milijuna kuna, uglavnom za podmirenje dugova za plin kao ključnog inputa u proizvodnji.

Na tjednoj razini oba Crobexa na putu su gubitka za otprilike jedan posto.

“Od samog tjednog pada indeksa više zabrinjavaju prometi, koji su i dalje ostali ispod deset milijuna kuna dnevno. Najvažnija vijest svakako je odluka Hanfe o nastavku obustave trgovanja Agrokorovim dionicama dok se ne objave korigirani i revidirani izvještaji za proteklu godinu i prvi kvartal tekuće. Ovom odlukom Hanfa želi zaštiti prvenstveno male ulagače i osigurati svima jednak položaj”, navodi Obućina.

Dionicom Valamara jučer je protrgovano 1,3 milijuna kuna, uz pad cijene za 1,93 posto, na 40,20 kuna.

Dionicom AD Plastika ostvareno je 1,1 milijun kuna, a cijena joj je stagnirala na 170 kuna.

Stagnirala je i cijena dionice HT-a, na 168 kuna, uz promet od 766,1 tisuću kuna.

Po prometu, koji je iznosio 329,4 tisuće kuna, slijede dionice Plave lagune. Cijena im je snižena za 0,33 posto, na 6.100 kuna.

Veće likvidnije gubitnice bile su dionice Medike, s padom cijene za 3,91 posto, na 15.000 kuna, HUP-a Zagreb za 3,16 posto, na 2.670 kuna te Luke Rijeka za 2,56 posto, na 41,50 kuna.

Istodobno, znatnije su poskupjele dionice Končar Elektroindustrije, za 2,56 posto, na 800 kuna te Ine, za 3,23 posto, na 3.097 kuna.

(Hina)