LUXEMBOURG, 19. svibnja 2017. (Hina) – Aktivnosti u građevinskom sektoru zemalja Europske unije i eurozone pale su u ožujku u odnosu na mjesec ranije, pokazuju prve procjene europskog statističkog ureda Eurostat.

Na razini EU sezonski prilagođene građevinske aktivnosti smanjene su u ožujku za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada su prema revidiranim podacima Eurostata porasle 3,9 posto. U eurozoni je, pak, pad iznosio 1,1 posto u odnosu na veljaču, u kojoj je prema revidiranim podacima zabilježen skok od 5,5 posto na mjesečnoj razini.

U usporedbi s istim mjesecom prošle godine, građevinske aktivnosti u ožujku porasle su 3,6 posto na području zajedničke europske valute te 3,7 posto na područje cijele EU.

Pad aktivnosti u građevinskom sektoru od 1,1 posto u eurozoni u ožujku dogodio se uslijed pada aktivnosti u visokogradnji od 1,7 posto, dok je u niskogradnji zabilježen porast od 1,1 posto.

Padu od 0,8 posto na mjesečnoj razini u EU najviše je doprinio pad od 1,1 posto u visokogradnji, dok je djelomičnu protutežu predstavljao porast u niskogradnji od 0,7 posto.

Prema izvješću Eurostata, od zemalja članica EU za koje su bili dostupni podaci, najveći pad građevinskih aktivnosti je zabilježila Francuska, 5,1 posto, slijedi Švedska s 4,5 te Portugal s 2,0 posto. S druge strane, rastom graditeljske aktivnosti na mjesečnoj razini prednjačile su Poljska, Slovenija, Slovačka i Mađarska, sa skokom od 9,7, 6,5, 3,6 odnosno 3,4 posto.

Porast građevinskih aktivnosti u ožujku u eurozoni od 3,6 posto na godišnjoj razini poduprto je skokom aktivnosti u niskogradnji od 6,8 te visokogradnji od 2,7 posto.

U EU, pak, rast od 3,7 posto u odnosu na prošlogodišnji ožujak se u najvećoj mjeri zahvaljuje porastu aktivnosti u visokogradnji od 3,8 te u niskogradnji od 3,3 posto.

Od zemalja za koje su bili dostupni podaci, u ožujku na godišnjoj razini najveći porast građevinske aktivnosti ostvarile su Slovenija, 41,5 posto, Mađarska, 33,2 i Poljska, 13,0 posto. S druge strane, pad je zabilježen u Španjolskoj, 5,0 posto i Rumunjskoj, 1,0 posto, navodi se u izvješću Eurostata.

Europski statistički ured nije objavio podatke za ožujak za Hrvatsku budući da ona pripada skupini zemalja članica koje nisu dužne dostavljati mjesečne podatke o aktivnostima u građevinskom sektoru.

(Hina)