Biznis nekretnina starijih građana cvjeta iz godine u godinu, a takozvani uzdržavatelji potpise umirovljenika za ugovore o dosmrtnom uzdržavanju skupljaju i po bolnicama. Ono što bi trebala biti garancija za pružanje potrebne skrbi, zapravo je sredstvo prevare i pljačke starijih i nemoćnih.

U ugovorima se ne razrade obveze uzdržavatelja pa umirovljenici izgube svoje stanove i kuće te završe u domovima za starije ili na ulici, govori nam predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović navodeći slučaj umirovljenika iz Zagreba kojega je uzdržavatelj izbacio iz stana i potom ga prodao.

Hrvatska je druga u Europi po postotku osoba starijih od 65 godina koji stanuju u vlastitoj nekretnini, čak 89,9 posto, pa je, naglašava, vlasništvo nad nekretninama osnovni mamac.

“Masovni biznis lešinarenja”

“Riječ je o masovnom biznisu lešinarenja. Brojni profesionalni uzdržavatelji i po bolnicama prikupljaju potpise umirućih staraca o kojima zapravo ne skrbe, i to više desetaka njih. To je lukrativan biznis, čak i za kriminalce, jer se ne provjerava jesu li su uzdržavatelji učinili djelo protiv tijela ili života ili bili uključeni u privredni kriminal”, tvrdi predsjednica Sindikata Petrović.

Dodaje kako ne postoje nikakva ograničenja broja ugovora, iako traže da se ne smije potpisivati više od dva. Nitko ne nadzire potpisivanje ugovora, niti njegovu primjenu, naglašava.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay