Prošla godina zbog pandemije je bila izazovna za cijeli obrazovni sustav, pa tako i za obrazovanje odraslih kao dio tog sustava. U situaciju je najbolje upućena Snježana Zbukvić-Ožbolt iz Pučkog otvorenog učilišta (PUO) Zagreb, obrazovne ustanove koje nudi programe osposobljavanja, usavršavanja i prekvalifikacija.

‘Nekada se mislilo da u obrazovanje odraslih idu samo starije osobe te da se nastava održava kasno navečer zbog nekadašnjeg kolokvijalnog naziva ‘večernja škola’. Kada je javnost upoznata s činjenicom da se slika polaznika u obrazovanju odraslih promijenila u odnosu na sliku otprije deset ili 20 godina te da su naši učenici u nekim programima jednake dobi kao i učenici u redovnoj školi, da su kurikulumi isti kao i u redovnoj školi, da su nastavnici dodatno educirani za rad u obrazovanju odraslih (osim potrebnih nastavničkih kompetencija imaju andragoške kompetencije), broj upisa je povećan’, ističe Zbukvić-Ožbolt, dodajući da je prošle godine sveukupno 899 polaznika bilo upisano u neki od programa osnovne i srednje škole.

Nesigurnost radnih mjesta i neizvjesnost zbog stanja u turističkom sektoru utjecali su prošle godine na manji interes polaznika za određene programe/kvalifikacije, a u prvom mjestu riječ je o kvalifikacijama za zanimanja kuhar, slastičar i konobar. S druge su strane najtraženije prekvalifikacije u 2021. godini bile za zanimanja tehničar cestovnog prometa i upravni referent. Posljednjih nekoliko godina povećan je interes za program tehničar za računalstvo medijski tehničar, što se i moglo očekivati s obzirom na to da se IT sektor najbrže razvija i sve su veće potrebe za osobama koje su kompetentne u tom području.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay