Naša prosječna plaća je na razini slovenske minimalne, a u Sloveniji nisu veći troškovi života, kaže.

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović gostovala je u Newsroomu na N1 televiziji, gdje je komentirala promjene u Zakonu o radu.

“O tome se počelo govoriti jer je na početku korone Vlada htjela suspendirati dobra dio Zakona o radu. Na to su reagirali europski sindikati pa je Plenković odlučio ići korak po korak i ministar Aladrović je dobio zadatak napisati novi Zakon o radu da se unutra uvrste suspenzije pod opravdanjem da se regulira rad od kuće”, rekla je Katarina Peović 

Predlažemo skraćivanje radnog tjedna sa 40 na 35 radnih sati. Postojeće radnike treba rasteretiti da se otvori prostor za zapošljavanje. Hrvati rade više od prosjeka Europe, recimo 10 sati više od Nizozemaca tjedno.”

Imamo preko 800.000 radno sposobnih koji su nezaposleni. Mi smo zemlja koja nema rješenje za skoro milijun radno sposobnih ljudi. Takva zemlja ne može napredovati. Ne možemo se svesti na turizam. Naša prosječna plaća je na razini slovenske minimalne, a u Sloveniji nisu veći troškovi života.”

Peović je otkrila i kolika bi minimalna plaća prema istraživanju trebala biti: “Novi sindikat je napravio dubinsko istraživanje i ustvrdio da bi minimalna plaća s kojima bi se mogli pokriti svi troškovi života trebala biti preko 10 tisuća kuna.”

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay