Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u utorak je na konferenciji “Budućnost brodogradnje u Hrvatskoj” izjavila da Ministarstvo radi na definiranju svojevrsnog jamstvenog fonda kojim bi se osigurala stabilna podrška za financiranje proizvodnje u svim hrvatskim brodogradilištima, i velikima i malima.

Dalić je na konferenciji, koju su organizirali Jutarnji list i Brodosplit, kazala da hrvatska brodogradnja ima perspektivu i da će joj Vlada pružiti podršku, ali ne kao prije kroz različite oblike državne pomoći nego kroz zdravu podršku, temeljenu na tržišnim osnovama.

“Velika domaća brodogradilišta završila su programe restrukturiranja, a svjetsko tržište brodogradnje nalazi se u dobroj fazi, što znači da postoje prilike za daljnji razvoj domaće brodogradnje”, rekla je.

Istaknula je da je brodogradnja važna za Hrvatsku jer je brod značajan izvozni proizvod, jer ima perspektivu i u razvoju novih proizvoda i u zapošljavanju i jer podržava razvijanje specifičnih znanja.

Podsjetila je da su programi restrukturiranja u velikim brodogradilištima – 3. maju, Brodosplitu i Brodotrogiru – završeni i da ta brodogradilišta u idućih 10 godina, temeljen pravila o državnim potporama, moraju funkcionirati samostalno na tržištu, bez ikakvih oblika državne pomoći.

Međutim, brodogradilišta mogu koristiti različite oblike podrške od države, kroz financijske instrumente kao što su podrška razvoju inovacija, razvoju proizvoda, istraživanju i razvoju, kao i pristup državnim jamstvima, ali kroz drugačije omjere, primjerene tržišnim uvjetima, naglasila je.

Dalić je kazala i da Ministarstvo gospodarstva, u suradnji s HBOR-om, radi na definiranju određenih načina kako osigurati stabilnu podršku za financiranje proizvodnje u brodogradilištima koja nisu u problemima.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Shutterstock