Predstavnici Hrvatskih šuma i tvrtke Odašiljači i veze potpisali su ugovor vrijedan 20 milijuna kuna namijenjen protupožarnom videonadzoru, odnosno prevenciji šumskih požara u četiri dalmatinske županije, a neovisno o tome Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske šume u protupožarnu zaštitu ulažu dodatnih 120 milijuna kuna.

Videonadzor će bit postavljen do požarne sezone, najkasnije do 1. lipnja, a eventualno širenje požara nadgledat će 90-ak kamera ravnomjerno postavljenih na spomenutom području. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na potpisivanju je rekao da od protupožarnog nadzora očekuje veliku korist, konkretno da se ne ponovi lanjska katastrofalna godina.

Istaknuo je da će Ministarstvo poljoprivrede do protupožarne sezone uložiti dodatnih 40 milijuna kuna u opremanje dobrovoljnih vatrogasnih društava na jadranskom i kontinentalnom području. Dio novca uložit će se u vozila, a dio u opremu. Povrh toga, Hrvatske će šume, istaknuo je ministar, na godišnjoj razini uložiti još 80 milijuna kuna za gradnju protupožarnih putova, zapošljavanje motritelja i sl.

“To su značajno veći iznosi nego prijašnjih godina”, rekao je Tolušić dodavši kako Istra već ima sličan sustav protupožarnog videonadzora.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković smatra kako se radi o velikom događaju za dva hrvatska strateška poduzeća. On također vjeruje da će implementirani sustav pomoći u sprječavanju požara.

Cijeli članak možete pročitati na: vijesti.hrt.hr

Foto: Shutterstock