Vlada je u prvo saborsko čitanje uputila prijedlog zakona o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga, čiji je cilj jačanje sigurnosti ključnih mrežnih i informacijskih sustava.

Donošenje toga zakona obveza je iz europske direktive o mjerama za visoku zajedničku razinu sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava iz 2016. godine (NIS direktive). Temeljni cilj direktive je postići zajedničku razinu sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava čije bi neispravno funkcioniranje uslijed sigurnosnih incidenata moglo imati snažne posljedice na društvo ili nacionalnu ekonomiju. Pritom NIS direktiva uvodi regulativne elemente koji omogućavaju trajno praćenje stanja automatiziranosti i digitalizacije utvrđenih sektora.

NIS direktiva utvrđuje obvezu EU članica da uvedu mjere za visoku razinu zaštite kibernetičke sigurnosti u energetici, prijevozu, bankarstvu, infrastrukturi financijskog tržišta, zdravstvenom sektoru, opskrbi vodom za piće i njezinoj distribuciji i digitalnoj infrastrukturi, rekao je ministra obrane Damir Krstičević.

Cijeli članak možete pročitati na: vijesti.hrt.hr

Foto: Shutterstock