Ugostitelji Dalmacije će u četvrtak 24. rujna s početkom u 11 sati i 56 minuta na sat vremena prestati posluživati goste u svojim ugostiteljskim objektima u sklopu akcije „4 do 12“. Akciji ugostitelja Splitsko-dalmatinske županije pridružit će se i ugostitelji iz Zadra, Šibenika, Dubrovnika i drugih gradova juga Hrvatske.

Ugostitelji traže porezno rasterećenje s razinom oporezivanja koja je realna i otvara put oporavku. Od odgovornih institucija traže obustavu naplate PDV-a do 1.3.2021., trajnu preferencijalnu stopu na hranu – što po Zakonu o hrani uključuje jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino – od 13 posto ili 10 posto, pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO-a za likvidnost te HBOR-a za investicije.

‘Nikad u povijesti naše zemlje privatni sektor nije bio prisiljen prosvjedovati na način da obustavi stvaranje utrška, do danas.

Ne tražimo besplatan novac, nego pristup kreditnim linijama i niže poreze kako bismo mogli vratiti posuđeno. Sada su pristupi kreditnim linijama blokirani i primanja 60 tisuća ljudi su pod upitnikom. Oni su naš najvažniji resurs, i ako ih izgubimo, šteta će biti nepopravljiva’, rekla je

Anketom na uzorku od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovljeno je kako gotovo 60 posto njih bilježi pad u poslovanju veći od 50 posto, a gotovo 40 posto njih se suočava sa činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do slijedeće sezone. Čak 80 posto poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima, navode. 

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay