U fokusu Hrvatsko-španjolskoga gospodarskog foruma, koji će se u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u RH održati 30. rujna, bit će mogućnosti suradnje u području obnovljivih izvora energije.

Iako Hrvatska u udjelu obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji prelazi ciljani prosjek EU od 20 posto do kraja 2020., potencijali nisu ni približno iskorišteni. Španjolsko je tržište veliko i traži sve profile tvrtki, od proizvođača aluminija i čelika, preko izvođača radova pa sve do projektanata i konzultanata.

Španjolske tvrtke posjeduju 10,5 posto (preko 40.000 MW) svih svjetskih pogona za proizvodnju energije iz vjetra te proizvode 12 posto svjetskih vjetroturbina i dijelova za njih. Više od 20 posto potreba Španjolske za električnom energijom pokriva se iz vjetroelektrana. Razvijenost španjolskog tržišta pokazuje i podatak da su u 2018. godini proizveli  84.933 GWh električne energije iz vjetra i sunca, dok je u Hrvatskoj proizvedeno 1.686 GWh.  

Izaslanik za trgovinu i gospodarstvo španjolskog veleposlanstva u Hrvatskoj Pablo Cascón Salgado naglašava kako Hrvatska i Španjolska imaju mnogo sličnosti po pitanju klime, ekonomske strukture i poslovne kulture. – Kao mediteranske zemlje, imamo slične uvjete za razvoj obnovljivih izvora energije. Stoga je razmjena iskustava i udruživanje tvrtki iz obje države u ovom sektoru može biti od velikog interesa za zajednički napredak prema gospodarstvima bez ugljičnih emisija – kazao je Cascón Salgado.

Za Forum je već prijavljeno desetak španjolskih kompanija, redom lidera u području OIE (posebice u proizvodnji električne energije iz solara), što jasno pokazuje veliki interes za suradnju s našim tvrtkama. Na forumu će kroz online predavanje sudjelovati i španjolska multinacionalna elektroprivredna kompanija Iberdrola te španjolski nacionalni institut za energetiku IDAE.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay