Svijet je trenutno u žalosnom stanju te gleda te se nalazi ‘pred uraganom pete kategorije‘, barem tako tvrdi glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pred svjetskim čelnicima u Davosu. Kako tvrdi Guterres, društvo je trenutno zahvatila ‘savršena oluja na više fronti‘, uključujući potencijalnu recesiju, društvene nejednakosti, rast troškova, zaduživanje najranjivijih zemalja te rat u Ukrajini sve dok se i dalje suočava s posljedicama pandemije.

Spomenuo je svakako i borbu s klimatskim promjenama te je zaključio da s njima svijet ‘gubi bitku‘ te da svakodnevno svjedočimo klimatskoj krizi, a kako tvrdi, trenutno jurimo prema povećanju temperature od 2,8 stupnjeva.

Klimatske promjene svakako su dugogodišnji problem s kojim se kontinuirano svi svjetski lideri bore, a osim glavnog tajnika UN-a u Davosu su se ovog tjedna ključne teme dotakli i drugi lideri, ali i klimatski aktivist i glumac Idris Elba koji je iz Davosa poručio da svi moraju poduzeti mjere kako bi pomogli okolišu na sve moguće načine.

Rast potražnje za naftom u 2023.

Osim o klimi govorilo se i o energentima pa je tako najveća svjetska naftna kompanija, Saudi Aramco, uvjerena da će se potražnja snažno povećati ove godine s obzirom da Kina ponovo otvara svoje gospodarstvo.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr