Godišnji sastanci i rasprave u Davosu započele u sumornom tonu.

Pritisnut takvim silnicama malo tko u globalnom biznisu bezbrižno razmišlja o gradnji tvornica i oslanjanju na daleke inozemne dobavljače daleko od kuće najveći radili donedavno. Čelnici najvećih fondova i kompanija u ponedjeljak su u Švicarskoj sve napetije odnose Pekinga i Washintona istaknuli kao jednu od najvećih bojazni za poslovanje.

Za predsjednika Uprave globalnog EY-s Carminea Di Sibioa nivo zabrinutosti je “devet od deset”. Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen rekla je u utorak da Europska unija treba raditi i trgovati s Kinom na području čiste tehnologije i zalagati se za jednake uvjete za sve, a ne tražiti odvajanje od drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

Dodala je da je Kina poticanje inovacija čistih tehnologija i proizvodnje postavila kao ključni prioritet u svom petogodišnjem planu, dominirajući u sektorima kao što su električna vozila i solarni paneli.

“Ali konkurencija na net-zero principu (op.a.) mora se temeljiti na jednakim uvjetima”, rekla je, dodajući da je Kina poticala energetski intenzivne tvrtke da se presele u Kinu obećanjima o jeftinoj energiji, niskim cijenama rada i blagim propisima. Dok istovremeno snažno subvencionira svoju industriju, Kina ograničava pristup svom tržištu za tvrtke iz EU-a, rekla je čelnica Komisije.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay