Od ukupne brojke postupaka koje vodi zavrtjet će vam se u glavi

“Brodosplit” je završio u predstečajnom postupku i na jesen će pokušati sklopiti nagodbu sa svojim vjerovnicima: da mu dio dugova posuše, a dio reprogramiraju na dulje vrijeme. Pa tko što uhvati…

Dotad će se već znati i što je s nizom poduzeća iz škverskog sustava, a mnoga su na rubu bankrota zbog neplaćanja i dugotrajne blokade računa, zbog čega se na Trgovačkom sudu u Splitu vode brojni postupci za pokretanje stečaja u tim Debeljakovim tvrtkama kćerima. Već idući tjedan održat će se stečajna ročišta za njih desetak. Mahom su bez imovine, samo s radnicima i dugovima.

Ali zato smo zavirili u dopunjeni “Brodosplitov” popis postupaka koje vodi pred sudovima i/ili javnopravnim tijelima. Kobasičast je to dokument koji se proteže na 34 stranice i navodi ukupno 351 postupak. Prava gusta prašuma koju bi trebalo srediti i raskrčiti, čime će se pozabaviti strane u postupku.

Radnicima će možda biti najzanimljiviji sporovi koji se tiču njih. Takvih je – po “Brodosplitovu” popisu – četrdeset. Obično su u pitanju utuženi otkazi ugovora o radu ili sporni iznosi radničkih otpremnina. Na primjer: I.M. iz Splita (nema smisla ljudima iznositi pun identitet pa dajemo samo inicijale) vodi 300.000 kuna tešku parnicu protiv brodogradilišta držeći da je nezakonito ostao bez posla.

Tako je u parničnom postupku tužio Republiku Hrvatsku tražeći isplatu više od 120 milijuna kuna. Koliko je poznato, vlasnik posrnuloga splitskog brodogradilišta zaključio je da mu je država svojedobno “bez osnove” naplatila poreza i doprinosa u tranzicijskom razdoblju privatizacije škvera.

Prijavili su Erika Mikaela Kraffta iz Monaka, te njihovu tvrtku “Star Clipper” s Bahama, za prijevaru u gospodarskom poslovanju. Da ne zalazimo u previše detalja, riječ je o brodovlasnicima koji su s Debeljakom bili završili na arbitraži oko jedrenjaka “Golden Horizon” (ex “Flying Clipper”). Škveru je ostao nedovršeni brod, a obitelj Krafft dobila je pravo povrata avansa i odštetu, sve skupa oko 13 milijuna eura.

Koliko Debeljaka žulja slučaj jedrenjaka za kružna putovanja, vidljivo je iz istog popisa: na više sudišta u zemlji i inozemstvu tužio je Kraffta: u Haagu, Frejusu, Draguignanu. Nizozemskoj i Francuskoj. A monegaški brodovlasnici mu uzvraćaju nizom tužbi u Rotterdamu, Splitu, Zagrebu…

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay