PEKING, 3. siječnja 2017. (Hina/Reuters/AFP) – Devalvacija bi mogla stabilizirati juan, ocijenio je kineski državni institut, predviđajući ujedno blago usporavanje rasta kineskog gospodarstva u novoj godini.

Kineske vlasti trebale bi više uključiti tržište u formiranje tečaja juana, omogućiti veću fleksibilnost domaće valute “pa i provesti jednokratnu devalvaciju juana i time očuvati njegovu stabilnost na uravnoteženo razini”, smatraju u odjelu Državnog informacijskog centra (SIC) za gospodarske prognoze prema članku objavljenom u Shanghai Securities Newsu.

Juan je prošle godine oslabio prema dolaru gotovo sedam posto, najviše od 1994. godine, pritisnut mlakim rastom kineskog gospodarstva i jakim dolarom.

U kolovozu 2015. godine kineske su vlasti šokirale tržišta jednokratnom devalvacijom juana za dva posto. Kineska je valuta u međuvremenu dodatno oslabila a zemlja je suočena s odljevom kapitala koji nagriza njezine devizne rezerve. Stoga stručnjaci razmatraju mogućnost opetovane devalvacije iako dosada nije bilo jasnijih naznaka da bi vlasti to mogle učiniti.

Odljev kapitala zabrinuo je u prošloj godini kineske vlasti, vremenski se podudarivši s njihovim nastojanjima da podupru gospodarstvo i očuvaju stabilnost domaće valute, ne iscrpljujući paralelno devizne rezerve, koje su u studenom smanjene na 3.052 milijarde dolara, najnižu razinu u gotovo šest godina.

U SIC-u smatraju da bi vlasti “trebale primjerno kontrolirati odljev kapitala… striktno nadzirati ulaganja državnih poduzeća u nekretnine, antikvitete, sportske momčadi u inozemstvu” a isto vrijedi i za ostale netehnološke i transakcije koje nisu povezane s njihovim temeljnim poslovanjem.

Kineski regulatori postrožili su krajem prošlog tjedna nadzor nad kupnjom deviza, odredivši bankama da ubuduće traže više podataka od građana koji kupuju inozemnu valutu. Maksimalni iznos koji građani godišnje mogu kupiti zadržan je pak u protuvrijednosti 50 tisuća dolara.

Odvojeno je državni institut u današnjem članku procijenio da bi kinesko gospodarstvo ove godine trebalo porasti 6,5 posto, za 0,2 postotnog boda slabije nego u 2016. Nove tehnologije podupirat će gospodarske aktivnosti i u novoj godini ali neće u potpunosti neutralizirati opći trend usporavanja aktivnosti, procjenjuju u SIC-u.

Industrijska proizvodnja trebala bi u 2017. porasti 5,9 posto, u odnosu na procijenjenih 6,1 posto u 2016. godini, napominju u institutu.

Odvojeno je istraživanje kineskog financijskog magazina Caixin i IHS Markita u utorak pokazalo da su aktivnosti u kineskoj industriji u prosincu porasle najsnažnijim tempom u gotovo četiri godine, nagovješćujući poboljšanje u drugom gospodarstvu svijeta.

Caixinov indeks menadžera nabave (PMI), pokazatelj aktivnosti u manjim proizvodnim pogonima, porastao je u prosincu za jedan bod u odnosu na prethodni mjeseci, dosegnuvši najvišu vrijednost od siječnja 2013. godine od 51,9 bodova.

“Stanje u kineskom proizvodnom sektoru dodatno je poboljšano u prosincu. Većina podindeksa signalizira optimizam”, konstatira u priopćenju analitičar Caixina Zhong Zhengsheng.

Prosinačku vrijednost indeksa poduprla je snažnija potražnja i veći broj novih klijenata kineskih proizvođača, pokazuje izvješće.

Odvojeni službeni PMI, fokusiran na velike pogone i rudnike, neznatno je pak oslabio u odnosu na najvišu razinu u dvije godine od 51,7 bodova, dosegnutu u studenom, i iznosio je u prosincu 51,4 boda.

Unatoč tim naznakama stabilizacije gospodarstvo se i dalje suočava sa značajnim rizicima, među kojima se izdvajaju najave iz budućeg kabineta novoimenovanog američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju visokih carina na kineski uvoz, upozorava agencija AFP.

(Hina)