MONTREAL, 3. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Broj putnika u zračnom prometu ponovo je porastao u prošloj godini, iako nešto blaže nego u godini ranije, poduprt dinamičnim rastom niskobudžetnih zrakoplovnih kompanija, pokazuju podaci Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO). 

Prošle su godine zrakoplovne kompanije širom svijeta prevezle ukupno 3,7 milijardi putnika, što je šest posto više nego u 2015. godini. Rast je ipak nešto skromniji nego u prethodnoj godini kada je iznosio 7,1 posto, navode u agenciji Ujedinjenih naroda (UN).

Rast je bio najizraženiji na Bliskom istoku, gdje je iznosio 11,2 posto. Slijede Azija s osam posto, Latinska Amerika sa 6,5 posto i Afrika s 5,7 posto. U Europi i Sjevernoj Americi putnički je promet porastao nešto sporije, za 4,3 odnosno 3,5 posto.

“Zračnim je putem prevezeno više od polovice turista u cijelom svijetu koliko ih godišnje putuje preko međunarodnih granica”, stoji u izvješću organizacije ICAO sa sjedištem u Montrealu.

Niskobudžetne aviokompanije prevezle su 28 posto od ukupnog broja putnika, čime je njihov broj u 12-mjesečnom razdoblju prvi puta premašio milijardu.

U Europi niskobudžetne kompanije prevezle su gotovo trećinu svih putnika, u Aziji nešto više od 31 posto, te 25 posto u Sjevernoj Americi.

“Sve izraženija prisutnost niskobudžetnih aviokompanija, osobito u ekonomijama u nastajanju, pridonijela je ukupnom rastu putničkog prometa”, konstatiraju u ICAO-u.

Što se tiče domaćih letova, na Sjevernu Ameriku otpada 43 posto prevezenih putnika, pri čemu je njihov broj uvećan za 4,3 posto u odnosu na godinu ranije. U Aziji je promet na domaćim linijama uvećan 10 posto, uglavnom zahvaljujući rastu u Indiji i Kini, utvrdili su u ICAO-u.

Procjenjuju također da su zahvaljujući povećanom prometu i značajno nižim cijenama goriva operativne marže prijevoznika dosegnule 60 milijardi dolara u 2016. godini, što znači da su uvećane za dvije milijarde dolara u odnosu na godinu ranije.

“Očekuje se da će više od trećine zarade otpasti na avioprijevoznike iz Sjeverne Amerike, čije domaće tržište zauzima 66 posto njihovog ukupnog poslovanja”, kažu iz agencije.

(Hina)