ZAGREB, 3. siječnja 2017. (Hina) – U Hrvatskoj je u studenome prošle godine potrošnja porasla 2,7 posto na godišnjoj razini, sporije nego mjesec dana prije, ali već 27. mjesec zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u studenome, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 2,5 posto, a realno za 2,7 posto u odnosu na isti mjesec 2015. godine.

To je sporiji rast nego u listopadu, kada je potrošnja porasla 5,3 posto, što je bio njezin najveći skok od rujna 2007. godine.

No, time je nastavljen rekordni pozitivni trend, s obzirom da potrošnja raste već 27 mjeseci zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

“Podacima za studeni potvrđen je pozitivan trend u prometu u trgovini na malo koji bez prekida datira od rujna 2014.”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Ističu da je nastavak rasta maloprodaje potpomognut s nekoliko ključnih čimbenika. Premda ublaženo, i u posljednjem lanjskom tromjesečju bilo je prisutno deflacijsko okruženje, što je pridonijelo većem raspoloživom dohotku. A to je, uz priljeve od turizma, pozitivno utjecalo na rast prometa u trgovini na malo.

“Bolji rezultati u turističkoj postsezoni, poboljšanja u pokazateljima s tržišta rada na godišnjoj razini te blago rastući potrošački optimizam također su utjecali na nastavak pozitivnih trendova u kretanju prometa u trgovini na malo”, ističu analitičari RBA.

Procjenjuju da je i u prosincu prošle godine nastavljen pozitivan trend potrošnje.

“Obzirom na očekivanu veću potrošnju koja je uobičajena prema kraju godine, potaknuta novogodišnjim blagdanima, očekujemo da će s nadolazećim podacima biti potvrđen pozitivan trend u prometu u trgovini na malo, kako u prosincu tako i na razini cijele 2016.”, zaključuje se u osvrtu RBA.

Današnji podaci potvrđuju da će 2016. biti treća godina zaredom kako potrošnja raste. Naime, u 2015. promet u trgovini na malo porastao je 2,4 posto na godišnjoj razini, dok je u 2014. maloprodaja ojačala 0,5 posto.

(Hina)