Toliko nam je država neuređena, zakoni se ni u jednom segmentu ne poštuju jer sudstvo – moramo priznati kao da i nemamo – te nas više i ne čudi kada se prodaje i pokušava zaraditi na onome što je ilegalno.

Trideset godina nakon što je dr. Franjo Tuđman uskliknuo “Imamo Hrvatsku”, slobodno i nažalost možemo tek reći – imamo samo “Afriku sa strujom”.

Jer kako objasniti javni oglas prodaje nečega što nije tvoje, već svih nas, svih Hrvata? Nešto što si devastirao i sada želiš dobro unovčiti?

Ma dobro, reći ćete svi – pa cijela Hrvatska nam je na prodaju!

No otišli smo mi i korak dalje, pa sada u tom biseru lopovske države, eto imamo i – devastaciju na prodaju!

Površina 430 kvadrata

Pa barem po nečemu možemo biti prvi u svijetu –​ naspemo, betoniramo pomorsko dobro, napravimo privatnu plažu, sunčalište i privez za brod i to sve javno obznanimo, kao “biser u prodaji”.

– Smještena na samom moru, s privatnom plažom, vezom za brod, sunčalištem i svim drugim popratnim sadržajima koje ovakva nekretnina sadrži, biser je u ponudi! – stoji u oglasu splitske “Agencije Radman”, koja od 21. travnja oglašava prodaju vile u roh-bau izvedbi, godine gradnje 2020.

Brza reakcija institucija

Oglas o prodaji kuće s privatnom plažom i vezom za brod, objavljen je 21. travnja, u utorak, no kako je lani pokrenut hvalevrijedan web-portal Splitsko-dalmatinske županije “Pomorsko je dobro”, sve u cilju sprječavanja uništavanja obale i nezakonitih poslovanja s koncesijama, zaprimljena je i prijava građana o devastaciji u Sevidu, na čestici k.č.z. 20228/6 K.O. Vinišće u naselju Sevid, predio Plat.

Djelatnici županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo te njihov pročelnik Stipe Čogelja odmah su alarmirali nadležne u Općini Marina, kojoj Sevid pripada.

Komunalni redar je izišao na teren, utvrdio kako se radi o devastaciji pomorskog dobra na kojem je izgrađen betonski plato ukupne površine oko 120 metara četvornih, koji je ujedno i popločan, uz napravljena dva betonska zida dužine 28 metara, te stepenice koje vode do mora.

U petak (24. travnja) izdan je nalog građevinskoj inspekciji koja djeluje pri Ministarstvu graditeljstva, da iziđu na teren, pa se taj obilazak devastacije očekuje danas, u ponedjeljak (27. travnja). Što će biti dalje, vidjet ćemo, no još jednom pozivamo sve da nepravilnosti, nasipanje obale i more, ilegalne građevine, prijavljujete na www.pomorskodobro.dalmacija.hr.

Sve to rade i djelatnici županijskog Odjela za pomorstvo i turizam, no, nažalost, previše je devastacija!

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay