U Hrvatskom saboru dokumenti se i danas, 2023. godine, ispisuju na papire, potom izrezuju škarama, lijepe na druge papire, pa tako skeniraju – sve kako bi se dobio finalni kompilacijski dokument

Saborska zastupnica Marijana Puljak prije nekoliko je dana na svojem Facebook profilu podijelila zanimljivu crticu iz rada Hrvatskog sabora, a tiče se “digitalizacije” poslovanja njihovih stručnih službi.

Zastupnica piše kako izgleda proces skupljanja amandmana u najvišem predstavničkom tijelu zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj: “Svaki klub ili zastupnik pripremi Word dokument s tekstom amandmana i obrazloženjem. Dokument ispiše, potpiše i potpisanog odnese fizički u tajništvo. Tajništvo prikupi sve papire svih klubova i zastupnika.”

Ručni cut/paste

Ovaj korak još donekle i možemo shvatiti, iako bi se mogao pojednostaviti korištenjem, primjerice, elektroničke pošte. No, tek tada slijedi pravo iznenađenje:”Iz tih papira škarama (?!) izrežu tekst amandmana i zatim sve izrezane tekstove slože na novi papir i kopiraju. Na tako kopiranim papirima označe svaki amandman ručno brojevima od 1 do npr 250. Tako označene papire onda skeniraju u jedan pdf file koji nam pošalju mailom i stave na web stranice Sabora”, zaključuje Marijana Puljak.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay