Microsoft je kroz ‘Digital Futures Index’ izmjerio razinu digitalizacije za 16 europskih zemalja, među kojima i za Hrvatsku, koja je devet postotnih bodova ispod prosjeka zemalja srednje i istočne Europe, izvijestili su iz Microsofta Hrvatske.

Microsoftov digitalni indeks, kojeg nazivaju i ‘digitalni puls zemlje’, donosi podatke o razini digitalizacije, detektira najuspješnija, ali i područja na koja se treba fokusirati kako bi se ubrzao proces digitalne transformacije, pri čemu je za Hrvatsku istaknuto da ima mnogo prostora za napredak u području digitalizacije javnih usluga.

Indeks digitalizacije se promatra i mjeri kroz pet kategorija digitalnog razvoja: digitalno poslovanje, digitalna vlada i javni sektor, digitalna infrastruktura, digitalni sektor i ljudski kapital.

Ukupna razina digitalnog razvoja Hrvatske je na 91 od ukupnih sto bodova, što je prosječni broj bodova za srednju i istočnu Europu.

S tim rezultatom je devet postotnih bodova ispod prosjeka zemalja srednje i istočne Europe, ali je, kako ističu iz Microsofta, u nekim segmentima i iznad prosjeka, primjerice u području talenata i digitalnih vještina mladih od 16 do 29 godina, jer 48 posto mladih u toj dobi imaju te vještine iznad prosjeka ostalih zemalja.

Cijeli članak možete pročitati na:

Foto: Pixabay