Rad EU-a na njegovom “digitalnom DNK”, Europskoj deklaraciji o digitalnim pravima i načelima, kulminirao je. Na marginama Europskog vijeća predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potpisala je tekst zajedno s predsjednikom Europskog parlamenta Robertom Metsolom i češkim premijerom Petrom Fialom za rotirajuće predsjedanje Vijećem.

Deklaracija, koju je EK iznijela u siječnju ove godine, predstavlja predanost EU-a sigurnoj, sigurnoj i održivoj digitalnoj transformaciji koja ljude stavlja u središte, u skladu s temeljnim vrijednostima i temeljnim pravima EU-a. Deklaracija pokazuje građanima da se europske vrijednosti, kao i prava i slobode sadržane u pravnom okviru EU-a, moraju poštovati online kao i offline. Oblikovan oko šest poglavlja, tekst će voditi kreatore politika i tvrtke koje se bave novim tehnologijama. Deklaracija će također usmjeravati pristup EU-a digitalnoj transformaciji u cijelom svijetu.

„Potpisivanje Europske deklaracije o digitalnim pravima i načelima odražava naš zajednički cilj digitalne transformacije koja ljude stavlja na prvo mjesto. Prava navedena u našoj Deklaraciji zajamčena su svima u EU-u, online kao i offline. A digitalna načela sadržana u Deklaraciji vodit će nas u našem radu na svim novim inicijativama”, rekla je predsjednica EK von der Leyen.

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay